Region

Mustafa i Haradinaj postigli sporazum za formiranje nove vlade Kosova

Haradinaj

Demokratski savez Kosova (DSK), partija Ise Mustafe i Alijansa za budućnost Kosova, bivšeg premijera Ramuša Hardinaja, postigli su sporazum o zajedničkoj vladi.

Haradinaj izjavio nakon sastanka dvije partije u sredu (29. april), da je sve spremno za sjednicu Skupštine Kosova za izbor nove vlade, koja može da se održi “sjutra, ili neki drugi dan”.

“Pred Kosovom su mnogi izazovi, a prvi je stanje sa pandemijom, prouzrokovane posljedice, naročito po ekonomiju. Svjesni smo da neće biti lako ali uvjerni smo da ćemo sve te izazove prevazići radom”, kazao je Haradinaj.

Haradinaj je rekao da će njegova partija imati jedno mjesto zamjenika premijera i četiri ministarstva. Zamjenik premijera iz te partije biće Besnik Tahiri, ministar pravde Seljim Seljimi, ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla, ministar ekonomskog razvoja Bljerim Kući i ministar obrazovanja Ram Dika.

On je dodao da je sada na Demokratskom savezu Kosova, kao mandatara nove vlade, ozvaničiti sporazume i sa ostalim političkim partijama. Očekuje se da će u novoj vladi biti koalicija Inicijativa za Kosovo i Alijansa novo Kosova Fatmira Ljimaja i Behdžeta Pacolija, te Srpska lista i ostale manjinske partije.

Isa Mustafa

Demokratski savez Kosova pokrenuo je razgovore o formiranju vlade nakon što je predsjednik Kosova Hašim Tači 23. aprila putem pisma zatražio od lidera DSK-a ime kandidata za mandatara buduće vlade Kosova. DSK je odlučio da mandatar bude Avdulah Hoti koji je bio zamenik premijera u vladi Aljbina Kurtija.

Do ove situacije je došlo nakon pada Kurtijeve vlade 25. marta, 51 dan od njenog formiranja. Kurtijeva vlada srušena je na inicijativu njegovog koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova a zbog nesuglasica. Tači je potom od Kurtija u nekoliko navrata zatražio ime novog mandatara vlade, budući da je Kurtijev pokret Samoopredjeljenje pobjednik na izborima 6. oktobra. Kurti nije bio zainteresovan za novu vladu već za izbore nakon okončanja pandemije, a da do tada funkcioniše njegova vlada na dužnosti. On je nedavno izjavio da se nova vlada može formirati samo izborima i poručio da njegova partija neće uspjeti da zaustavi narod od protesta.

Za formiranje nove vlade potreban je 61 glas. Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova zajedno broje 41 poslanika. Koalicija Ljimaja i Pacolija broji šest poslanika, dok Srpska lista i ostale manjinske zajednice broje ukupno 20. Međutim, za sada nisu sigurni svi glasovi Demokratskog saveza Kosova i poslanika iz redova manjinskih zajednica.

Send this to a friend