Region

Na četiri aerodroma u Hrvatskoj u aprilu ukupno 20 putnika

ilustracija

Četiri najveća jadranska aerodroma u Hrvatskoj – Split, Zadar, Dubrovnik i Rijeka, imali su u aprilu ove godine ukupno 20 putnika, piše hrvatski portal Novac.

To je “ravno katastrofi” jer su, poređenja radi, ta četiri aerodroma u aprilu prošle godine imala ukupno 454.377 putnika, piše portal.

Od toga, šest putnika registrovano je na splitskom, a 14 na riječkom aerodromu, dok preostala dva nisu imala ni jednog putnika.

Od najvećih hrvatskih aerodroma jedino je zagrebački u tom mjesecu imao – 5.118 putnika. U to vrijeme on je bio jedini preko kojeg se odvijao međunarodni vazdušni saobraćaj. U to su ubrajani i repatrijacioni letovi i humanitarna pomoć. Istog mjeseca prošle godine ”Franjo Tuđman” bilježio je 311.368 putnika.

Ovogodišnji plan aerodroma Split je bio da dosegne 3,5 miliona putnika. Trenutna predviđanja su na nivou 15 do 20 posto prošlogodišnjeg prometa, koji je bio oko 3,3 miliona putnika, ističe za “Jutarnji list” Lukša Novak, direktor tog aerodroma. Do 12. juna kroz aerodrom u Splitu je prošlo 87.000 putnika što je tek 11 posto prošlogodišnjeg prometa.

Aerodrom Zadar prošle godine imao je rast putnika od 30 posto. Preskočili su brojku od 800.000, a planovi za ovu godinu su bili još ambiciozniji.

“Do kraja godine očekujemo između 150.000 i 200.000 putnika što je pad od 75 posto u odnosu na lane. Jednaki bi prema sličnim procjenama bili i finansijski gubici”, navodi se u odgovoru uprave zadarskog aerodroma.

Dubrovački aerodrom je u aprilu bio zatvoren dok je u maju bio na 1,27 posto prometa iz istog mjeseca prošle godine.

U junu se očekuje da će promet dostići 3,01 posto iz istog mjeseca prošle godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Slobodan
Gost
Slobodan

Zato im je kolima sada doslo 200.000 turista , a nama?

Send this to a friend