Region

Na Palama nađen original Dejtonskog sporazuma

Pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske, danas su na Palama uhapsili Željka Kuntoša, nakon što su kod njega pronašli originalnu verziju Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku.

To je za RTRS potvrdio Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet.

Osumnjičeni je uhapšen jer postoji mogućnost trgovine uticajem i zloupotrebe.

Kako Avaz piše, Kuntoš je bivši radnik obezbjeđenja i vozač Dragana Kalinića koji je bio prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske po potpisivanju Dejtonskog sporazuma.

Kalinić

Gdje, ko i kako čuva originalne verzije Dejtonskog mirovnog sporazuma, pitanje je koje je ponovno aktuelizovano u avgustu ove godine nakon što je ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić rekao da Srbija takav dokument nema.

Svoju verziju izgubila je i BiH, a to je druga originalna verzija, kojoj se gubi svaki trag još od kako je avionom iz Pariza 1995. godine sletjela na Sarajevski aerodrom.

Originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma nikada zvanično nije dostavljen Predsjedništvu BiH, Ministarstvu vanjskih poslova BiH, niti bilo kojem od arhiva u BiH.

Tadašnji član Predsjedništva BiH Željko Komšić, javnost je obavijestio 2008. godine da u arhivi Predsjedništva BiH nema originalnog dokumenta Dejtonskog sporazuma.

Napravljen je izvještaj u tužilaštvu i na tome se sve završilo.

Send this to a friend