Region

Nacionalistički pozivi na nasilje u dvorištu osnovne škole u Beogradu

Grafiti sa porukama mržnje koji pozivaju na nasilje prema pripadnicima drugih nacija – Hrvata, Albanaca i Turaka već deset dana stoje ispisani na zidovima u dvorištu Osnovne škole „Filip Kljajić“ u Beogradu, u Opštini Čukarica. Nastavu u toj školi pohađa oko hiljadu đaka uzrasta od sedam do 15 godina.

Direktor škole Aleksandar Đukić za Radio Slobodna Evropa (RSE) objašnjava da su grafiti nastali za vikend i da je škola je odmah po saznanju o tome obavijestila policiju.

„Grafiti su nastali u petak, 6. septembra, to je bilo veče ili noć, vidjeli smo ih u ponedjeljak kada smo došli u školu. Dolazila je policija, izvršen je uviđaj i napravljena je službena bilješka“, navodi Đukić i dodaje da su se slični incidenti dešavali i ranije, ali da je sada situacija mnogo ozbiljnija, imajući u vidu sadržaj grafita.

„Prethodni incident se dogodio prije nekih 6-7 mjeseci, uglavnom su bili navijački grafiti u pitanju, koje smo mi sanirali u roku od tri dana, a sada je ovo zaista radikalno. U pitanju su ozbiljne, nacionalističke poruke kojima, naravno, nije mjesto tu i djeca to ne treba da gledaju“, objašnjava direktor škole i kaže da će škola u najbržem mogućem roku prekrečiti sporne grafite.

Takođe dodaje da to još nije učinjeno, jer je riječ o velikoj površini i značajnim finansijskim sredstvima koje je potrebno izdvojiti za tu namjenu, ali i da je sa đačkim parlamentom dogovoreno da se u narednom periodu organizuje akcija, tokom koje će sami učenici škole oslikavati zidove dvorišta i tim crtežima prekriti nacionalističke poruke.

U dvorištu škole u kom su ispisani grafiti smješteni su sportski tereni na kojima se odvijaju časovi fizičkog vaspitanja. Osnovni problem, prema riječima direktora, jeste to što je na zahtjev beogradske opštine Čukarica, dvorište škole otvoreno u večernjim satima kada nema nastave i tokom vikenda, tako da pristup školskom dvorištu može imati bilo ko.

„Školsko dvorište je na zahtjev opštine prije dvije ili tri godine otvoreno za djecu u terminima kada nema nastave, a to su vikendi i večernji sati kad se nastava završi. I to je jedan od osnovnih razloga zbog čega se ovo desilo, tako da je Školski odbor na sastanku u petak, 13. septembra donio mjeru, odnosno odluku da se školski tereni, odnosno škola, zaključava vikendom. Nadam se da ćemo na taj način bar u nekoj mjeri preduprijediti ovakva dešavanja“, kaže Đukić.

Zgrada Osnovne škole „Filip Kljajić“ ima instaliran video nadzor, međutim, sportski tereni na čijim su zidovima ispisani grafiti nisu pokriveni kamerama.

RSE se ovim povodom obratio Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje do objavljivanja ovog teksta nije odgovorilo na pitanja u kojoj fazi je istraga, da li su počinioci uhvaćeni i šta je Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzelo s obzirom na to da su se slični incidenti dešavali i ranije.

Krivični zakonik Srbije za raspirivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti predviđa kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gen.Dukljanin
Gost
Gen.Dukljanin

I ja sam Srbin, nego samo da vidim koliko cete mi lajkovat komentar.😂

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Srbi su inače jako hrabri na jeziku i pismu. Kad stvarno zapuca- omiljeno oružje im je traktor😁

Pomorac
Gost
Pomorac

A Dukljani barkom za Gaetu. Eviva

Massimo Attack
Gost
Massimo Attack

Ovo ne valja. Nisu opravdanje ni grafiti slicne sadrzine i poruke u Hrvatskoj. Ovakvi mladi narastaji ne donose optimizam u pogledu buducnosti na cijelom prostoru ex-Yu. Mnogo je zla bilo ovuda i ne treba nsm revansizam,nikome! Ja volim Srbiju,ali onu zdravu lijepu Srbiju,a ne cetnike i nacionaliste. Exit,Guca (koja doduse nije moj fazon,ali je kul ovako uopste), Kopaonik,Zlatibor,prekrasna Vojvodina, to… Više »

cuza
Gost
cuza

sve jedan rukopis ako bolje pogledate. to je neki tinejdzer bez zivota.

hahahahaa
Gost
hahahahaa

Hahahahahah, hrabri mladi srbi… akad ćete u prizren? Dogodine, hahahahahahahahah

Bot
Gost
Bot

Dogodine u Prizrenu !!

Car
Gost
Car

Dogodine u tirani 🙂

Send this to a friend