Region

Nakon 23 godine od napada sarinom pogubljeni članovi sekte Aum Šinrikjo

Sedam pripadnika Aum Šinrikjo kulta odgovornog za smrtonosni napad gasom u podzemnoj željeznici u Tokiju 1995. godine je pogubljeno danas u Japanu, uključujući i lidera kulta Šokoa Asaharua.

U napadu sarinom, najgorem terorističkom činu u Japanu, ubijeno je trinaestoro ljudi, a na hiljade njih je povrijeđeno, piše BBC.

Šoko Asahara i njegovi sljedbenici takođe se optužuju za nekoliko ubistva, pa čak i još jedan napad sarinom iz 1994. godine kada je ubijeno osmoro ljudi, a oko 600 povrijeđeno.

Njihovo pogubljenje, vješanjem, bilo je odloženo sve dok se i žalbeni procesi posljednjeg osuđenog nisu završili. To se dogodilo u januaru.

Još šestoro pripradnika kulta izdržava doživotne kazne.

Članovi kulta pustili su sarin u podzemnoj željeznici u glavnom gradu Japana 20. marta 1995. godine. Ostavili su izbušene kese pune likvidnog nervnog agensa na šinama koje prolaze kroz politički okrug Tokija.

Svjedoci su opisali da su primijetili pakete koji cure, a da su nedugo potom osjetili isparenja od kojih su pekle oči.

Otrov je udario žrtve u roku od nekoliko sekundi, od čega su se gušili i povraćali, izgubili vid i bili paralisani. Trineastoro ljudi je umrlo.

Narednih meseci, članovi kulta su nekoliko puta bezupješno pokušali da ispuste hidrogen cijanid na nekoliko stanica.

Napad je šokirao Japan, zemlju koja se ponosi niskom stopom kriminala i socijalnim mirom.

Kult, čije ime znači „vrhovna istina”, počeo je sa radom 1980-ih godina kao duhovna grupa koja kombinuje Hindu i budistička vjerovanja, kasnije dodajući elemente apokaliptičnih hrišćanskih propovjeda.

Osnivač grupe, Šoko Asahara, poznat i kao Čizou Matsumoto, proglasio je sebe i Hristom i prvim “prosvjetljenim” još od Bude.

Aum Šinrikjo stekao je zvanični status kao religijska organizacija 1989. godine, kada su počeli i u većoj mjeri da je prate globalno. Na svom vrhuncu, Asahara je imao na desetine hiljada sljedbenika širom svijeta.

Grupa je ubrzo postala paranoični kult apokalipse, ubijeđena da će se svijet završiti u svjetskom ratu i da će samo oni preživjeti.

Kult se poslije napada 1995. godine povukao, ali nije i nestao, na kraju se preimenovao u Alef ili Hikari no Va.

Aum Šinrikjo označena je kao teroristička organizacija u Americi i mnogim drugim državama, ali Alef i Hikari no Va legalni su u Japanu, mada su proglašeni „opasnim religijama” koje su pod prismotrom.

I dalje ima sljedbenike i u Japanu i širom svijeta, posebno u nekim zemljama bivšeg Sovjetskog saveza.

Podsjetimo, crnogorska policija je 25. marta 2016. godine, pretresla dvije lokacije u Danilovgradu i Podgorici, te zatekla 58 stranih državljana-43 iz Rusije, sedam iz Bjelorusije, četiri iz Japana, tri iz Ukrajine i jednog iz Uzbekistana. Oni su, navodno, bili pripadnici sekte Aum Šinrikjo. Policija ih je na informativni razgovor privela nakon što je dobila operativne podatke da je hotel u kom su bili smješteni zatvoren za druge goste i da su tokom boravka tražili da se pogase sve kamere. Većina stranaca nije imala boravišnu dozvolu, zbog čega su morali da napuste Crnu Goru.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend