Region

Nakon Šešelja i Bilta i Vulinu zabranjen ulazak u Hrvatsku

Vulin

Zabrana ulaska srpskom ministru odbrane Aleksandru Vulinu u Hrvatsku je novi fokus u malom diplomatskom ratu dvije zemlje, a mediji ističu da to nije prvi takav potez Zagreba.

Dodatno zahlađivanje odnosa, ko zna koje po redu u posljednje vrijeme, stiglo je samo nekoliko dana nakon bizarnog saopštenja SRS o tome kako je Vojislav Šešelj “psovao hrvatsku delegaciju i gazio zastavu”, a srpski ministar odbrane proglašen je personom non grata zbog izjave da će o njegovoj posjeti odlučivati Aleksandar Vučić, a ne hrvatski ministri.

Kako ističe Jutarnji, to nije prvi put otkako je Hrvatska postala samostalna država da se neki stranac proglasi za nepoželjnog na teritoriji te zemlje.

List ističe da se personom non grata mogu proglasiti diplomate druge države, političari, ali i stranci bilo kog zanimanja, za koje režim smatra da su “iz nekog razloga povredili ugled države ili su opasni i štetni za nju ili njen režim”.

“Vulin je treći stranac u posljednjih 27 godina kog je Hrvatska proglasila nepoželjnim, a koji nije akreditovani diplomata u Hrvatskoj”, piše Jutarnji.

Kako se navodi, prva takva osoba je švedski političar Karl Bilt, tada mirovni posrednik EU za područje bivše Jugoslavije.

Meru je izrekao Franjo Tuđman, zato što je Bilt nakon operacije “Oluja” ocijenio da je Tuđman odgovoran za ratne zločine nad srpskim stanovništvom isto kao što je šef takozvane SAO Krajine Mile Martić bio odgovoran za zločine nad Hrvatima.

“Ne želim ga više vidjeti u Hrvatskoj”, navodno je rekao Tuđman, prenosi Jutarnji.

Sljedeća “nediplomatska persona non grata” stigla je 20 godina kasnije – iz Srbije. U pitanju je bio, kako piše list, “notorni” Vojislav Šešelj.

Povod je bila Šešeljeva izjava nakon što je dobio prvostepenu oslobađajuću presudu u Hagu:

“Draga moja Kolinda, spremi se, spremi, uskoro ti dolazim u službenu posjetu”, objavio je Šešelj na Tviteru, a Hrvatska je odmah uzvratila zvanično ga proglasviši nepoželjnim u Hrvatskoj.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

potpuno su u pravu….mada prvi put u istoriji dobili drzavu pa se uce prvim koracima..nemojmo im to uzeti za minus…evo i slovenci im tolerisu ludosti

gagi
Gost
gagi

E kakvi su ministri odbrane u Srbiji i Crnoj Gori,ni jeda ni drugi,sluzili vojsku nijesu(Vulin oslobodjen kao nesposoban)a Boskovic “ukazom”Filipa Vujanovica(da nema sluzenja vojnog roka u CG),e “BLAGO” Vojsci sa njima.Ali su “DOBRI” partijski “VOJNICI”-obadvojica.

KRALJ NIKOLA
Gost
KRALJ NIKOLA

kakve veze ima crna gora sa ovom njihovom prepiskom, ali vi dusmani i domaci izdajnici zivi niste ako crnu goru ne provucete u nekom negatvnom kontextu.. piii… nista robo..

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Tako je Nikola. Ne samo da Srbija i CG nikakve veze nemaju, no ni Srbi sa crnogorcima nikakve veze nemaju. Samo,… postoji jedna sitnica koju promptno treba riješiti. U Srbiji parazitira cca 350000 crnogoraca, naseljenih u vremenskim intervalima poslije ww2. Da bi riješili abnormalnu i neprirodnu isprepletenost srpstva i crnogorstva, ovo krdo treba vratiti u pećine i kamenjra iz kojih… Više »

Luka CT
Gost
Luka CT

[email protected] Đaba ti rovovi i mitraljezka gnijezda na granicama moj Srbine, kad če te vi sami sebi nož u leđa zabiti,ka u svim ratovima a i u miru,da ti ne nabrajam više, izmorih se pišuči ti koliko ste sami sebi neprijatelji i đe ste sve sami svoj narod izdali i prodali. A največa vaša izdaja je kad vam se brača… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Naj bolje bi nam pomogli kad se nebi toliko brinuli za nas, Luka. Naši odnosi će biti dobri kad što dalje budemo jedni od drugije, pogotovo na naj nižem ( međuljudskom nivou). Što se tiče rovova, gore navedeni rovovi služe za odbranu, nesmije se ponoviti ’44-a. A zaboravi’ dodati i tenkove, kao i tešku i laku artiljeruju za- ne daj… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ gagi

Opet ti stavljaš neprirodnu paralelu izmeđ Srbije i CG.
Šta se tebe tiče Srbija, kakve veze vi CG imate sa Srbima, kakve veze Srbija ima sa CG ???
Proklete jugoslavije ( namjerno malim slovima) više nema a neće je više nikada ni biti.

Send this to a friend