Region

Nakon svađe sa kraljem Aleksandrom, Pašić je samo izgovorio: Onaj Crnogorac…

Kralj Aleksandar

Kralj Aleksandar je često govorio: “Crnogorac sam koliko i Šumadinac”. I time zapravo protiv sebe okretao i mnoge oko sebe u Beogradu, rekao je za Nedeljnik Vuk Drašković.

“Kada je sa nekim ultimatumom otišao kod Aleksandra tražeći ponovo mandat za sastav Vlade, Nikolu Pašića je Aleksandar dočekao dosta grubo. Prebacio mu je kriminal i sina, da nije smio da ga izvuče iz Velikog rata i prebacio mu je da on zapravo želi da bude kralj umjesto kralja. Pašić je bio iznenađen. Nikada odnosi među njima nisu bili do kraja iskreni. Aleksandar je cijenio Pašića ali je na određeni način i zazirao od njega. Znao je za njegovu političku prevrtljivost, za podzemne veze stalno, što sa Crnom rukom, što sa princom Đorđem…Kad je poslije takvog prijema došao kući, Pašić je sjeo u fotelju, uzdahnuo i rekao: ‘Onaj Crnogorac…’ I to su mu bile poslednje reči u životu. Preminuo je izjutra”, priča Drašković.

Kralj Aleksandar je bio vezan za Crnu Goru. On je odrastao kao siroče. Rođen je na Cetinju, majku nije zapamtio, a kralj Petar je bio pustolov. Podizali su ga djed i baba, kralj Nikola i kraljica Milena, i tetka Jelena, buduća kraljica Italije.

Čak se i u njegovom govoru godinama osbećao cetinjski naglasak. I tištila ga je Crna Gora. Sa odlučnim fanatizmom da obbe kraljevine žrtvuje velikom idealu Jugoslavije, on je zabranio 1918. povratak svom djedu kralju Nikoli povratak u Crnu Goru.

“A na tom povratku naročito je insistirala Italija, koja je i stajala iza Božićnog ustanka u Crnoj Gori. No, bila su to prevratnička vremena…”, ispričao je Drašković.

259 Komentara na "Nakon svađe sa kraljem Aleksandrom, Pašić je samo izgovorio: Onaj Crnogorac…"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend