Region

Nakon vojske i slovenačka policija će dobiti svoju prvu damu

Nakon što je ove nedjelje glavni štab vojske preuzela general-major Alenka Ermenc, izgledno je da će žensko zapovjedništvo dobiti i slovenačka policija, o čemu će vlada Marjana Šareca i formalno odlučiti iduće sedmice, navode danas slovenački mediji.

Kako tvrdi ljubljansko “Delo”, između tri kandidata koji su se javili na konkurs za direktora policije najviše šansi ima Tatjana Bobnar, koja je de facto već na tom položaju kao vršilac dužnosti, nakon što je vlada u septembru smijenila dotadašnjeg direktora policije Simona Veličkog.

Kako tvrdi vodeći slovenački list, pozivajući se na nezvanične izvore, ona ima prednost pred glavnim muškim protivkandidatom Mitjom Palčičem, a iduće nedjelje bi vlada trebalo da je imenuje u redovan mandat.

“Nakon što je vodeće mjesto u našoj vojsci po prvi put u istoriji zauzela žena sada će i policija dobiti svoju prvu damu”, navodi list, podsjetivši da su direktori policije do sada bili samo muškarci, iako je već bilo vlada u kojima su žene bile ministri unutrašnjih poslova pa i ministri odbrane, prenosi Hina.

I premijer Marjan Šarec potvrdio je u razgovoru za Slovenačku novinsku agenciju da je sklon imenovanju Tatjane Bobnar na najviše mjesto u policiji, rekavši da je ona izuzetno sposobna i sistematična, te da ima i potrebne sposobnosti zapovijedanja koje su važne kad je riječ o hijerarhijski strukturisanim organizacijama poput policije i vojske.

Dodao je da je postavljanje žena na najviše položaje, pa i u vojsci i policiji, sasvim normalno, odnosno da je to znak da Slovenija kao društvo postaje zrelija, ocijenivši kako nema mnogo onih koji će takve odluke dovoditi u pitanje.

Send this to a friend