Region

NATO i Srbija: Vježba i pomirenje

Dvije decenije nakon bombardovanja u Srbiji je održana vježba NATO saveza.

Himna NATO-a se ne može često čuti u Srbiji. Međutim, Srbija je prvi put održala vježbu pod vođstvom NATO-a, tako da je ta himna treštala ove nedjelje u Mladenovcu.

Srbi nisu zaboravili akciju NATO-a iz 1999. godine, kada je Alijansa 78 dana bombardovala zemlju, u nastojanju da prisili jugoslovenskog predsjednika Slobodana Miloševića da povuče trupe sa Kosova i dozvoli prisustvo međunarodnim mirovnim snagama.

Druge bivše jugoslovenske zemlje će možda ući u NATO, ali javno mnjenje u Srbiji se i dalje snažno protivi.

Dok se himna ori, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg stoje mirno, uz predstavnike tridesetak država. Iza njih, amblem spaja srpsku zastavu sa zastavom NATO-a za vježbu u koju je uključen glavni sistem civilnog reagovanja Alijanse.

Ova scena iz Mladenovca može biti šok za one koji smatraju da je Beograd veliki saveznik Moskve.

Zapravo, Srbija je dugo vodila politiku vojne neutralnosti, a njene trupe redovno učestvuju u vježbama koje su organizovali i Rusija i NATO.

Obje strane pokušavaju da objasne da ovo nije vojna vježba, ali Vučić kaže za BBC da smatra da je vrijeme da Srbija preispita svoja negativna osjećanja prema NATO-u.

“Mislim da se radi o emotivnim pitanjima – uglavnom zbog 1999. i pitanja Kosova. Ovo je nešto na čemu moramo da radimo – i to je ono što ćemo ubuduće raditi. Mislim da nakon svega moramo da stavimo sve to na mnogo racionalnije temelje. I to će se desiti.”

Nakon smotre učesnika i njihovih aktivnosti, Vučić i Stoltenberg su se uputili u Beograd da se obrate na bezbjednosnom forumu.

“Srbija je neutralna zemlja. Oni rade sa NATO-om i učestvuju sa nama u dosta vježbi i projekata”, rekao je Stoltenberg. “Ali oni takođe sarađuju sa Rusijom. Mi to poštujemo kao odluku suverene nacije.”

Čak i tako, Zapadni Balkan trenutno izaziva zabrinutost NATO-a.

Od navodnog miješanja Rusije u crnogorske i makedonske izbore, do izbora u Bosni i predložene zamjene teritorija između Kosova i Srbije, postoji neizbježno i, kaže Stoltenberg, nepoželjno raspoloženje širom regiona.

“Partnerstvo sa Srbijom postaje sve značajnije. Činjenica je da su prisutne neke tendencije povratka jake nacionalističke retorike iz prošlosti i to moramo izbjeći”, kaže Stoltenberg.

 

Tagovi

10 Komentara na "NATO i Srbija: Vježba i pomirenje"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend