Region

Nazire se kraj dugogodišnjeg grčko–makedonskog spora

Sobranje

Novi pomak u rješavanju pitanja imena Makedonije – ta zemlja i Grčka formiraće radne grupe, predvođene ministrima spoljnih poslova, kako bi razgovarale o sporu. A nova runda pregovora sa posrednikom UN trebalo bi da bude 17. januara u Njujorku. Koje su opcije moguće i kakav je put do kompromisa?

Makedonsko pitanje koje korijen vuče iz 19. vijeka, a 25 godina okosnicu problema čini ime, moglo bi da dobije odgovor u narednim mjesecima.

“Ohrabrili smo medijatora da izađe sa početnim okvirom i mi ćemo na nivou ministara brzo po dobijanju toga, pregovarati, formiraćemo pregovaračke timove. Važno je da smo se sa kolegom Nikosom i ministrom Kocijasom rastali sa uverenjem da ima volje na obe strane”, ističe ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov.

Grčki premijer Aleksis Cipras poručuje da je prozor za rješenje ovog pitanja otvoren, ukoliko se pokaže da su stavovi makedonskog susjeda iskreni.

Do rješenja, spekuliše se o mogućim imenima sa geografskom odrednicom – Gornja, Vardarska, ali i Nova Makedonija.

“Zašto je Nova Makedonija najlošije rješenje? Zato što potvrđuje sve spekulacije da su nas izmislili Tito i Kominterna i da postojimo od 1944. Ako smo mi novomakedonci, šta su naši roditelji, šta je moj đed koji je rođen prije 150 godina, šta je on ako nije Makedonac?!”, navodi analitičar iz Skoplja Risto Nikovski.

Analitičar Nano Ružin ističe da će uvijek biti nezadovoljnih.

“Bitno je da se nađe rješenje, da Makedonija sačuva indentitet, ali i da omogući sebi ulazak u NATO i da počnu pregovori sa EU”, napominje Ružin.

A baš zbog grčkog veta, svojevremeno nije mogla u NATO. Ime Makedonija Grčka ne prihvata, jer za nju simbolizuje pretenzije prema njenoj istoimenoj oblasti. Zato je u Ujedinjene nacije ušla kao Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

“Izvjesno je da je došlo do približavnja sa Atinom, ali čini mi se da vlast u Makedoniji ponavlja iste greške kao i prethodna, vode se tajni pregovori i ne pita se narod”, smatra urednik spoljne rubrike Srpske ekonomije Mitko Arnaudov.

Saglasnost za promjenu naziva vlast će morati da potraži od građana na referendumu. Za ustavne izmjene biće potrebna dvotrećinska podrška, tj. i podrška opozicije.

A rješenje bi, prema očekivanjima makedonskog premijera, moglo da se nađe u prvih šest mjeseci godine. Za to vrijeme Bugarska koja predsjedava Uniji, iako je priznala pod ustavnim imenom, tu državu će zvati Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Ž.N.

Send this to a friend