Region

NBS: Dijaspora poslala u Srbiju 1,33 milijarde eura za pet mjeseci

Ilustracija

Tokom pet mjeseci 2018. godine dijaspora je u Srbiju poslala jednu milijardu i 336 miliona eura, što je za 14,5 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, pokazali su preliminarni podaci Narodne banke Srbije.

Prema podacima o registrovanim doznakama za pet mjeseci ove godine, preko brzog transfera novca i računa obavljeno je oko 700.000 transakcija, kažu u NBS za Tanjug.

Prosječan iznos primljenih doznaka razlikuje se u zavisnosti od destinacije i načina njihovog slanja, npr. preko brzog transfera novca prosječan iznos doznake se kreće oko 280 eura, a preko računa je znatno veći.

Prema procjenama NBS, za pet mjeseci ove godine, priliv po osnovu neregistrovanih doznaka (van bankarskih računa i brzog transfera novca) iznosio je oko 618 miliona eura.

Posmatrano po zemljama, najviše doznaka u posljednjih pet godina, kao i u prvom tromjesečju 2018. godine, dolazi iz zemalja u kojima živi i radi veliki dio naše dijaspore, prije svega iz Njemačke, Švajcarske, Austrije i Francuske, a najveći dio priliva doznaka realizuje se u eurima (oko 80 odsto).

U posljednjih pet godina, kako kažu u NBS, priliv doznaka u Srbiju relativno je stabilan, a njihovo učešće u bruto domaćem proizvodu kreće se oko osam odsto, što u centralnoj banci očekuju i u ovoj godini.

3 Komentara na "NBS: Dijaspora poslala u Srbiju 1,33 milijarde eura za pet mjeseci"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend