Region

Nekoliko stotina na protestu ‘Protiv nasilja’ u Užicu

Protest u Užicu/ Foto: Novka Ilić/ RFE - RL

Nekoliko stotina građana Užica okupilo se 25. maja na protestu “Protiv nasilja” i šetnji glavnom ulicom, prenosi  RSE.

Okupljanje je počelo ispred Skupštine u tom gradu na zapadu Srbije.

Okupljenima se obratila Jovanka Lučić iz opozicionog Zeleno lijevog bloka Užice i poručila da će se i dalje okupljati “protiv zla u Srbiji”.

Među okupljenima bilo je predstavnika užičkih svih opozicionih stranaka, najviše iz Stranke slobode i pravde i Demokratske stranke.

Desetine hiljada građana izašlo je 19. maja i u Beogradu, pod parolom “Srbija protiv nasilja”.

Razlog za protest “Srbija protiv nasilja” je nezadovoljstvo reakcijom vlasti nakon dva masovna ubistva početkom maja u kojima je ubijeno 18 osoba.

Na nekoliko protesta koji su do sada održani pozvala je opozicija. U svom komentaru na proteste, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je od službi sa istoka dobio podatke da su protesti u Srbiji pokušaji obojenih revolucija. Nije rekao o kojim je službama riječ.

Trinaestogodišnji učenik ubio je 3. maja osam đaka i radnika obezbjeđenja a ranio je šest učenika i nastavnicu. Jedna povrijeđena djevojčica je kasnije preminula i ona je deseta žrtva.

Napadač je smješten na Kliniku za neurologiju i psihijatriju za djecu i omladinu u Beogradu.

Dan kasnije, 4. maja, u selima Malo Orašje i Dubona kod Beograda 21-godišnji napadač je ubio osam, a ranio 14 osoba. Napadač je uhapšen i priznao je zločin.

Vlast je nakon toga pojačala prisustvo policije u školama i pozvala građane da policiji predaju oružje. Ministar prosvjete Branko Ružić podnio je ostavku.

Send this to a friend