Region

Nema dogovora u Makedoniji, Zaev optužio Mickoskog da je lažov

Makedonski premijer i lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije SDSM Zoran Zaev rekao je nakon sastanka lidera vodećih stranaka da sa predsjednikom opozicione stranke VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim nije postigao dogovor oko referenduma o imenu te zemlje.

MIA prenosi da je Zaev dodao da će referendum i pored toga biti sproveden.

“I pored toga što danas popodne nije postignut dogovor oko referenduma ostaje ono što je dogovoreno u prepodnevnom dijelu razgovora: oko zakona za finansiranje političkih partija, oko tehničke vlade po Pržinskom konceptu i oko Državne izborne komisije (DIK)”, ukazao je Zaev.

Prema Zaevu, Mickoski “laže da želi da Makedonija postane članica EU i NATO” pošto neće da uputi poziv glasačima VMRO-DPMNE da na referendumu glasaju prema sopstvenom ubjeđenju, dodavši da lider opozicije “nije uspio da prepozna trenutak”.

Iz SDSM-a je potom stiglo saopštenje za medije da je “umjesto budućnosti u EU i NATO, Mickoski izabrao da ostane u mračnoj prošlosti, na strani kriminala, izolacije, mraka”.

“Ponavljam, Mickoski je protivnik NATO i EU i time je pokazao da je izdajnik nacionalnih interesa Makedonije”, saopštio je zvaničnik SDSM Kostadin Kostadinov.

Prije obraćanja Zaeva, njegov koalicioni partner i lider Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmeti takođe je rekao da lideri na sastanku nisu uspjeli da se dogovore oko referendumskog pitanja.

MIA prenosi da je Mickoski nakon sastanka izjavio da su glavne razlike između vladajućih stranaka i opozicione VMRO-DPMNE bile oko referendumskog pitanja, dodavši da je stav njegove stranke bio da referendumsko pitanje mora da bude jednoznačno, kako to predviđa zakon.

“Ne možemo da se složimo sa pitanjem koje ima više značenja. Pitanje treba da se odnosi samo na dogovor”, ukazao je Mickoski.

Zaev je prošle nedjelje izjavio da bi pitanje na referendumu, koji bi trebalo da se održi na jesen, moglo da glasi “Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje Sporazuma Republike Makedonije i Republike Grčke”.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend