Region

Nema laži, nema prevare: Prozirne izborne kutije i u BiH

Ilustracija

Na opštim izborima u BiH, koji će se održati 7. oktobra, po prvi put će biti korišćene transparentne, prozirne glasačke kutije.

Predsjednica Centralne izborne komisije BiH (CIK) Irena Hadžiabdić rekla je na konferenciji za novinare da je za predstojeće izbore obezbijeđeno deset hiljada takvih kutija, uz oko 60 hiljada sigurnosnih pečata.

“Transparentne kutije povećavaju povjerenje u izborni proces. Postojeće kutije su dotrajale, teške su i vrlo nepraktične za transport. Međutim, morali smo ih koristiti, jer u institucijama BiH nije bilo dovoljno razumijevanja za nabavku prozirnih kutija”, rekla je Hadžiabdićeva.

Ona je navela da su nove kutije nabavljene zahvaljujući donacijama Misije OEBS-a u BiH, u saradnji sa ambasadama SAD, Velike Britanije i Norveške.

Šef misije OEBS-a u BiH Brus Berton izjavio je da je OEBS upoznat sa glasinama o zloupotrebama prilikom izbornog procesa.

“Upoznati smo sa glasinama, prema kojima dolazi do punjenja glasačkih kutija plaćenim glasačkim listićima ili o zapošljavanju ljudi na osnovu političke podobnosti”, rekao je Berton.

Američka ambasadorka u BiH Morin Kormak rekla je da je ovo važna godina za BiH i da građani ove zemlje zaslužuju da imaju povjerenja u izborni proces koji će odražavati njihovu istinsku volju.

“Na ovaj način posmatrači će moći da vide da nijedan listić nije ubačen u kutiju prije otvaranja glasačkog mesta. Istovremeno, glasačke kutije su tek poluprozirne, kako bi se obezbedila privatnost svakog pojedinca”, istakla je Kormakova.

Prema njenim riječima, to je važan, ali mali korak u unapređenju izbornog procesa u BiH.

“Dugoročna rješenja zahtijevaju potpunije reforme, što podrazumijeva izmjenu zakonodavstva”, rekla je Kormakova.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend