Region

Nestala Lubardina slika vrijedna preko pola miliona eura

Dom sindikata foto: Mondo

Čuvena slika Petra Lubarde “Industrijalizacija”, koja je decenijama bila u Domu sindikata u Beogradu  nestala je, piše današnji “Blic”.

Podsjećajući da je dvorana Doma sindikata prije nekoliko mjeseci dobila novog gazdu – firmu “MCF Megakom film”, list navodi da je vlasnik preuzeo na sebe obavezu da adaptira bioskopske sale i drugi prostor unutar dvorane, a da je brigu o svim umjetninama trebalo da preuzme Ministarstvo kulture.

“Ljudi zaduženi za adaptaciju su prije više mjeseci ušli u Dom sindikata. Prostor je odmah raščišćen, a sve vrijedne stvari i umjetnine je trebalo da budu premještene na odgovarajuća mjesta”, objašnjava sagovornik “Blica” za kojeg list tvrdi da je upoznat sa prilikama u toj ustanovi nakon promjene vlasnika.

Međutim, dodaje “Blic”, čuvanom Lubardinom umjetničkom djelu, vrijednom više od pola miliona eura, koje je stajalo na ulazu u najveću salu u dvorani, tu se gubi svaki trag.

Industrijalizacija

Kako je Ministarstvo kulture trebalo da preuzme sliku “Industrijalizacija”, Blic ih je pitao šta se dogodilo sa platnom.

“Kako su konstatovali kustosi Muzeja savremene umjetnosti koji su posjetili Dom sindikata na zahtjev Ministarstva kulture i informisanja, slika Petra Lubarde ‘Industrijalizacija’ iz 1959. godine nalazi se u prostoru scenske kule u ovoj zgradi”, navodi se u pisanoj izjavi koju je ovom listu dostavila pres služba Ministarstva na čijem je čelu Vladan Vukosavljević.

“Blic”, međutim, nezvanično saznaje da slika već mjesecima nije u Domu sindikata i da ne postoje ni tehničke mogućnosti da se ona čuva tamo, jer je zbog rekonstrukcije u zgradi sve srušeno, pa i scenska kula.

“Prije četiri mjeseca iz dvorane je sve što je bilo vredno iznešeno. Poslije toga su počeli i radovi. Ovde je trenutno sve u ruševinama, radovi su u toku i nema govora da je ta slika, kao i ostali umjetnički predmeti, sada tamo”, dodaje izvor lista. Ni u Legatu Petra Lubarde ne znaju gdje je trenutno slika.

“Ta slika nije kod nas i ne znamo ništa o njoj. Kod nas je samo zbirka iz 1974. godine”, kazali su za “Blic” u Legatu.

List dodaje da je i predsjednica Skupštine Maja Gojković upoznata sa situacijom i da takođe pokušava da nađe odgovor na pitanje gdje je vrijedna umjetnina.

“Jedna opcija, u koju niko ne želi da povjeruje i koja je najmanje vjerovatna, jeste da ju je neko ko je imao pristup ukrao. Druga, vjerovatnija, jeste da je u pitanju nemar i da je zagubljena, ali se onda postavlja pitanje kako je to moguće s obzirom na to da je ovo djelo ogromnih dimenzija”, navodi sagovornik “Blica”.

Procjenjuje se da je vrijednost platna “Industrijalizacija” Petra Lubarde između pola miliona i milion eura.

Slika je veličine garsonjere, a u holu dvorane Doma sindikata je od 1961. godine kada je održana osnivačka skupština Samita nesvrstanih.

Naslikana je dvije godine ranije, 1959.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
tragikomedija
Gost
tragikomedija

to je neki moler uzeo.dojadilo mu da kreci

Milton
Gost
Milton

Kkk,morao si znati,prije nego si ovoliko izbaljezgao,o Srbiji.
Znasli neznalico,da je Lubarda u svojoj OPORICI,ostavoi sva SVOJA djela SRBII i da pripada Srpskom narodu i srpskim umjetnicima.

Anagastum
Gost
Anagastum

Milanče, grabi, grabi – više ćeš izgubiti! Kad i zgubiš dušu, obraz je sitan

kkk
Gost
kkk

nestala “srpska” slika od “srpskog” slikara P.Lubarde… srpski mit i laz, kradja, devastiranje, falsifikovanje, agresivna propaganda – odrednice srpske izmisljenje, vjestacke nacije… gadno mi je kad pomislim na njih…

tebra
Gost
tebra

srbi su najstarija nacija na ovim prostorima tako da jedino CG moze biti izmisljena kao i ostali 😀 Karta Evrope iz 814. godine. edukuj se malo prije nego zines poganim jezikom

??GOKU??
Gost
??GOKU??

Blago i tebi u pamet “tebra”.

bilbord
Gost
bilbord

tebra, dobro reče vaš Ćosić koji vas je odlično poznavao

123
Gost
123

tebra, nije tebe lako.
ja te iskreno žalim.

realan
Gost
realan

ovdje samo tebru kritikujete,a ovog kkk nista? ja samo vidim kod doticnog kkk problem u glavi i to veeliki problem,neresiv

Stari bankar ?
Gost
Stari bankar ?

Beni blanco bronx ?☎?????

crnogorac
Gost
crnogorac

Igrala se djeca, ko zna đe su je zaturili

Send this to a friend