Region

Nevjerica i iznenađenje: Direktori škola reagovali na objavu patrijarha Porfirija

Porfirije Izvor: FoNet/TV Hram

Nevjerica i iznenađenje. To su prve reakcije više direktora škola koje su novinari pitali da prokomentarišu objavu patrijarha SPC Porfirija, koji je na svojim profilima na društvenim mrežama napisao da je „veoma razočaran“ informacijom da direktori više osnovnih i srednjih škola u Srbiji svjesno obeshrabruju i čak sprečavaju učenike i roditelje da se opredijele za vjersku nastavu.

<<<Porfirije zaprijetio direktorima škola koji sprječavaju vjersku nastavu<<<

I oni koji su pristali pod imenom i prezimenom da govore za medije i oni koji su molili da ih novinari ne pominju kažu da nikad nisu čuli da njihove kolege na bilo koji način utiču na učenike da biraju vjersku nastavu ili građansko vaspitanje, te da direktori i nemaju takvu moć.

Neprijatno su iznenađeni patrijarhovim riječima da će se „posavjetovati sa braćom arhijerejima i predstavnicima drugih crkava da li da javno objave imena direktora i škola koje na takav način diskriminišu sopstvene učenike“.

Da li to patrijarh najavljuje spiskove nepodobnih direktora škola, odakle mu informacije da se u školama tako nešto događa i da li iza svega stoje pojedinci koji se bore za svoj status pa patrijarhu prenose netačne i nepotpune informacije, samo su neka od pitanja koja se nameću.

“Poštujem parijarha, ali su ovo teške riječi. U životu nisam ni čuo, ni vidio da neki direktor utiče na učenike da ne pohađaju vjersku nastavu, tim prije što se djeca pri upisu u srednju školu opredjeljuju za vjersku nastavu ili građansko vaspitanje i imaju pravo samo jednom do kraja školovanja da promijene svoj izbor”, kategoričan je Dejan Nedić, predsjednik Skupštine Društva direktora Srbije i direktor Druge ekonomske škole u Beogradu.

Za njega su patrijarhove tvrdnje koje je iznio u objavama na društvenim mrežama – neočekivane. Nedić kaže da bi naša crkva prevashodno trebalo da se pozabavi statusom vjeroučitelja koji i dalje u školama rade na određeno vrijeme.

“Ja sam 16 godina direktor i vjeroučitelj u mojoj školi 16 godina radi na određeno i svakog 1. septembra potpisuje ugovor koji mu traje do 31. avgusta. Zaista ni u kuloarima nisam čuo da neki direktor utiče na đake i za mene je ovo veliko iznenađenje”, navodi Nedić.

I direktor Trinaeste beogradske gimnazije Bojan Vučković nema saznanja o pritiscima da se bira građansko vaspitanje umjesto vjeronauke.

“Nikad nisam čuo da se tako nešto desilo, a ako je i bilo, to su pojednačni slučajevi koji su poprimili velike dimenzije. Ne vjerujem da neko organizovano sprovodi kampanju da djeca ne idu na vjersku nastavu. U Srbiji ima oko 2.000 direktora i možda je neko nekim okupljenim đacima rekao nešto neformalno, ali ne vjerujem da bi se bilo ko usudio da utiče na učenike. Treba imati na umu i da se učenici nekad opredjeljuju i po tome koji nastavnik im više prija, a ne samo po tome da li su vjerujući ili ih interesuje religija”, kaže Vučković.

7

avatar
1000
7
0
0
 
7
Ne-će-moMalisaBellaCiaoAleksa 🇲🇪Valter
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ne-će-mo
Gost
Ne-će-mo

Pi, pi, pi, pi, daleko se kazalo.

Malisa
Gost
Malisa

Ovaj tip je trebao biti osvježenje i demokratski iskorak u Spc?predstavljao se i kao roker,pisao Ja i Zagreb se volimo javno i slično!

BellaCiao
Gost
BellaCiao

Koliko je ovo lose i zabrinjavajuce. No nema ko da vidi i reaguje izgleda. Ovako bi Joanikije kod nas isto. A necete sigurni budite

Aleksa 🇲🇪
Gost
Aleksa 🇲🇪

Ditaktori proRuski napali Srbiju hoće da ju unište Vučić i njegov ljubimac Porferija DALEKO JI KUĆA OD NAŠE LIJPE CRNE GORE

Valter
Gost
Valter

Dokle ude bezibrazluk!? Sta su oni iz spc, vlasnici nasih zivota?

Jel piso miso
Gost
Jel piso miso

Malo i i njihovo dvorište

marius
Gost
marius

I sa ovakvima bi da ne sprate u OB. E od ovakvih treba bjezat ka od djavola, a ne sa njima u “kolo”.

Send this to a friend