Region

Iznenađenje u Sloveniji, Pahor sa komičarem u drugom krugu izbora

Pahor

U prvom krugu predsjedničkih izbora u Sloveniji nijedan kandidat nije osvojio apsolutnu većinu glasova, a u drugom krugu će se nadmetati aktuelni predsjednik Borut Pahor i gradonačelnik Kamnika, nekadašnji komičar Marjan Šarec, saopštila je slovenačka izborna komisija.

Na osnovu 98,64 odsto prebrojanih glasova, Pahor je osvojio 47,10 odsto glasova, a nekadašnji komičar Šarec 24,96 odsto, suprotno prvim procjenama po zatvaranju biračkih mesta koje su predviđale pobjedu Pahora u prvom krugu.

Pahor je poslije objave rezultata izjavio da će “dati sve od sebe da dokaže da je najbolji izbor” i da mu je “drago zbog podrške” koju je dobio u prvom krugu, navodi Asošiejted pres.

Drugi krug predsjedničkih izbora biće održan 12. novembra.

Na trećem mjestu je poslanica Evropskog parlamenta Romana Tomc iz Slovenačke demokratske stranke Janeza Janše sa 13,7 odsto, a četvrto mjesto je zauzela predsjednica opozicione Nove Slovenije Ljudmila Novak sa 7,1 odsto glasova.

Vođa desničarskog Pokreta za ujedinjenu Sloveniju Andrej Šiško dobio je 2,2 odsto podrške birača, za dugogodišnjeg gradonačelnika Kopra Borisa Popoviča glasalo je 1,8 odsto birača, a za ministarku prosvjete Maju Makovec Brenčič iz Stranke modernog centra premijera Mira Cerara 1,7 odsto.

Suzana Lara Krause iz Slovenačke narodne stranke osvojila je 0,8 odsto glasova, a učiteljica u penziji Angelca Likovič 0,6 odsto.

Mnoge ankete i analize stručnjaka govorile su da do drugog kruga predsjedničkih izbora neće ni doći.

Send this to a friend