Region Peković osuđen na 30 godina robije

Njemačka izručila bivšeg jugoslovenskog obavještajca Hrvatskoj

Bivši jugoslovenski i hrvatski obaveštajac Josip Perković (74) danas je, poslije više od pet godina provedenih u njemačkom zatvoru, stigao u Hrvatsku na izdržavanje 30-godišnje kazne zbog učestvovanja u ubistvu emigranta Stjepana Đurekovića u okolini Minhena.

Perković je poslije podne stigao u Zagreb iz Minhena. On je u Njemačkoj osuđen na doživotnu robiju, ali pošto u Hrvatskoj ne postoji kazna doživotnog zatvora, ona je na zagrebačkom sudu usklađena s hrvatskim propisima i pretvorena u kaznu od 30 godina.

Perković je, s njemu nekada nadređenim Zdravkom Mustačem, izručen Nemačkoj 2014. godine, ali uz uslov da kaznu poslije presude služe u Hrvatskoj.

Vrhovni zemaljski sud u Minhenu osudio je 2016. godine Mustača i Perkovića na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubistvo hrvatskog emigranta Đurekovića kog su u julu 1983. godine u Volfratšauzenu ubili i dalje nepoznati počinitelji.

Mustač se i dalje nalazi u Njemačkoj, gdje čeka okončanje pravne procedure. Njegovu kaznu doživotnog zatvora s hrvatskim propisima usklađivao je sud u Velikoj Gorici i izrekao mu 40 godina zatvora. Obojica su se poslije presude u Njemačkoj obratili Evropskom sudu za ljudska prava. Oni od početka tvrde da nemaju veze s ubistvom Đurekovića.

Prema njemačkoj optužnici, Mustač je od 1982. do oktobra 1985. godine bio šef tadašnje jugoslovenske tajne službe i nadređen Perkoviću kome je, najvjerovatnije u proljeće 1982. godine, naredio da organizuje ubistvo Đurekovića. Perković je stupio u kontakt s hrvatskim državljaninom Krunoslavom Pratesom i uključio ga u ubistvo.

Kopiju ključa jedne garaže u Volfratšauzenu, koju je Đureković koristio kao štampariju, Prates je dao za sada nepoznatim osobama koje su ubile Đurekovića.

Izručenju Perkovića i Mustača Njemačkoj 2014. godine prethodila je sedmomjesečna pravno-politička afera koja je uzburkala i podijelila političku scenu u Hrvatskoj, ali i dovela do sukoba Hrvatske s Njemačkom i Evropskom komisijom.

Hrvatska je uoči ulaska u EU, jula 2013. godine, ograničila primjenu evropskog naloga za hapšenje na krivična djela počinjena poslije avgusta 2002. godine, što je onemogućilo izručenje bivših obavještajaca Njemačkoj. Ta odrednica je pod pritiskom EU ukinuta početkom 2014. godine, čime je omogućeno hapšenje Perkovića i Mustača.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
MalosusedPrinc od KonikaCrna Gora
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Malo
Gost
Malo

Da je Služba bolje radila i više čistila, i u Njemačkoj i u Jugoslaviji, ne bi nas onako lako obalili.

sused
Gost
sused

izvrsavo casno iposteno zadatke za svoju yugu ustase se nisu dale snositi u ono vrijeme sve im je yuga smetala

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Oprosti im bože, ne znaju šta rade.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Poštovanje za staru gardu

Send this to a friend