Region

Njemačka kompanija priznala da je podmićivala srpske ljekare, privatizovala klinike…

ilustracija

Njemačka kompanija za dijalizu Fresenius Medical Care (FMC) priznala je da je plaćala mito kako bi dobila siguran posao u Srbiji.

Kako navodi “Nedeljnik”, ova kompanija je plaćalo mito i u više drugih zemalja širom svijeta u periodu od 2007. do 2014. godine.

To se navodi u izvještaju koji je početkom ove nedelje objavljen na sajtu Američke komisije za hartije od vrijednosti (SEC), otkriva “Nedeljnik”.

Istraga je otkrila da je kompanija podmitila doktore u Srbiji, Španiji, Turskoj, Kini, Bosni, Meksiku, Saudijskoj Arabiji i nekoliko zemalja u zapadnoj Africi.

Što se tiče dijela istrage o Srbiji, u izvještaju koji se može pronaći na sajtu SEC, četiri neimenovana ljekara iz Srbije dobila su od njemačke kompanije 329.000 dolara od 2007. do 2014. godine.

Oni su bili u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje ili u drugim javnim tenderskim komisijama, na kojima je njemački FMC konkurisao.

U daljem izvještaju se navodi da je FMC plaćao doktore sa dvojnim zaposlenjem preko agenata u Srbiji.

FMC je dao više od milion dolara da bi ubrzao proces privatizacije četiri klinike u Srbiji.

Kvartalni izvještaj kojima su pravdana plaćanja potpisivali su viši menadžeri FMC-a.

U još jednom slučaju su viši menadžeri FMC-a dali jednom distributeru, iza kojeg je stajao jedan srpski ljekar, 62.000 dolara u kešu, kao i 10 uređaja za dijalizu, koje je on prodao FMC-u za 139.500 dolara kako bi produžio tender i izbjegao porez.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Dule
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dule
Gost
Dule

E to je STVAROST Njemaca,ali vole da svakome dijele demokratiju,mi pa mi.Zastida za Njemacku.

Send this to a friend