Region

Njemački mediji žestoko o hrvatskom turizmu: Skupo i prljavo

Mediji njemačkog govornog područja, poput austrijskog Die Pressea i njemačkog Tagesspiegela, objavili su tekst dopisnika s Balkana Tomasa Rosera u kojem se on bavi stanjem hrvatskog turizma ove godine, prenosi Index.hr.

Ističe se da je ove godine došlo manje turista u Hrvatsku, koja ima problem s „visokim cijenama i prljavštinom“ te da prazni većinom ostaju privatni apartmani s jednom do tri zvjezdice.

Navodi se kako je Hrvatska godinama bilježila porast broja turista, no da su se ove godine stvar značajno promijenile.

Ministar turizma Gari Cappelli se tješi time da su Portugal i Španjija zabilježili još veći pad broja turista, te ističe da se Hrvatska dobro drži u poređenju  s njima.

Ističe se kako u Ministarstvu turizma namjerno ignorišu loše brojke o broju turista i noćenja te da se može naići na poluprazne trajekte, a sve to ukazuje na kraj turističkog buma u Hrvatskoj.

U članku se podsjeća da je rast hrvatskog turizma bio utemeljen na problemima turske i sjevernoafričke konkurencije te da prihodi od turizma čine oko petinu hrvatskog BDP-a.

„U očekivanju nastavka rasta se povećao broj kreveta u apartmanima, ove godine za 40 hiljada i to nakon povećanja od 60 hiljada prošle godine. Ponuda u međuvremenu značajno nadmašuje potražnju. Vremena stalnog povećanja broja turista su zasad prošla“, piše u članku.

Postavlja se pitanje zbog čega je stao taj trend rasta, te se navodi kako Hrvatska ima prelijepu obalu, ali i da su mnogi problemi turističkog sektora u Hrvatskoj domaće proizvodnje. Naročito se hrvatskom turizmu zamjera to što za visoke cijene nudi mnogo privatnih apartmana niskog kvaliteta,  te se događa da se od gostiju traži i više od 100 eura dnevno za garsonjere koje su opremljene još u vrijeme Jugoslavije.

Turiste tjeraju i skupi parkinzi, kao i niz drugih stvari koje daju loš glas hrvatskom turizmu, poput skupljeg naplaćivanja ležaljki koje se nalaze u hladu drveta. Problem su i iznajmljivači koji na negativne komentare na internetu reaguju uvredama i prijetnjama upućenima razočaranim gostima.

32

avatar
1000
12
20
0
 
26
Rafmakafonxxyxxyxxyxxy
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Montenegro
Gost
Montenegro

Usluga 0. Gore je 15x nego kod nas po svemu!! Drcni prepotentni odvratni.. sad sam skoro bio da covjek ne pozeli da dodje opet ma da prodje bez zaustavljanja..

Nenad
Gost
Nenad

Sad ste presli malo sa srbije na hrvatsku..dosadila srbija..pa znate li vi dje je hr turizam za nas ..znate linkoliko je razudjenija obala..koliko im je primorije..koliko tih njemaca dodje sto se zale..ako je tamo tako lose dje smo onda mi kukala nam.majka

xxy
Gost
xxy

Njemci su zahtjevniji gosti traze bolji standard a skrtiji za potrositi a kod nas gosti iz Srbije ,Rusije ,rep.Srpske .Ukraine itd ne traze visoki kvalitet a laksi za potrositi ,cak i oni siromasniji nisu skrti kao bogati Njemci ,Englezi , itd.

Bnjj
Gost
Bnjj

U HR je minimalac 404 e za 180h rada e onda zamislite kakva smo mi sirotinja kod nas je prisjek od 250di 350e plata znači ispod HR minimalaca cijene životnih namirnica istina je malo su skuplje u HR ali ne ekstremno možda 20% nešto čak jeftinije, ove naše plate su često i za rad preko 180h mesečno opet su tamo… Više »

HomoSapiens
Gost
HomoSapiens

Pa idi više botu, putuj, ostavi nas da se patimo, ajde šetnja.

Tralala
Gost
Tralala

Realno cijene ne znam đe su iste… Mozda u Vukovar. Ja i ti očigledno ne posjecujemo istu zemlju. Kako god hrvatska je ispred nas mnogo

Intercepror
Gost
Intercepror

Sinoc dosao iz zagreba,bio poslovno 10 dana. Zagreb je u rangu podgorice sto se tice hrane i mozda za nesto do 10% skuplje,cigari 1e skuplji al zato odjeca i obuca jeftinija. Osim parkinga sve je jeftinije nego recimo u beogradu(pricam o centru grada ne o mladenovcu) a u hrvatskoj plata medicinskoj sestri je 850 a policajcu 950e i to sad… Više »

Montenegro
Gost
Montenegro

Nalupao si se za sve pare!! Samo neka si zdravo…

Crna gorka
Gost
Crna gorka

Auu, i to ovako zbore o hrvatskom turizmu koji je za koplje ispred našeg, evo nam svi konobari odoše tamo da rade. Šta bi tek rekli o nama, nego smo toliko mali i toliko ih malo dođe, da smo za njih zanemarljivi.

Bnjj
Gost
Bnjj

U HR imaju makar i druge oblasti osim turizma a kod nas u Cg samo turizam. Turizam je propast ako je samo jedna grana privrede ti baziraš budućnost na 3mjeseca rada a drugih poslova nema i pukne jedna godina ti si u žestokom problemu

Realno
Gost
Realno

Bnj: Mnogo si bolji u ekonomskim nego u nacionalnim temama. Ovo ti sve na mjestu, ni da oduzmen, ni da dodam. Dakle, turizam je lijep dodatni prihod, a ne glavna grana privrede.

Bnjj
Gost
Bnjj

Hvala

Smile
Gost
Smile

Svaka zemlja koja svoj prihod bazira iskljucivo na sektoru usluga ,a ne na proizvodnji je zemlja kojoj je neminovan bankrot.

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Kao Singapur, Lihenštajn, Andora, Monako, Luxemburg … sve pripale države.

xxy
Gost
xxy

Singapur je mala drzavica ali industrijski bogata ,turizam je sporedna dijelatnost.
Ne uporedjuj Linhejstajn ,Andoru,Luxemburg stare bogate evrposke drzavice ,oni su bili bogati dok je CG u 4 Nahije imala samo koze.

Rafamakafon
Gost
Rafamakafon

Zaboravljate da je CG mala, sa predivnom i sasvim solidnom duzinom obale. Treba to dosta da se sredi i više da proizvodimo osnovnih namjernica za sebe! Nema potrebe za teškom industijom. Sjever pored turizma ima i druge potencijale. Uz dosta manje lopovluka i ka’ Monaco!

xxy
Gost
xxy

Ako nema industije sta ce raditi van sezone i sta ce raditi oni koji zive van turisticke primorske regije tokom cijele godine .

Rafmakafon
Gost
Rafmakafon

Evo ni sada nema pa opstajemo. Kazem ne treba pretjerana industrijska razvijenost.

xxy
Gost
xxy

Tako je.

KLM
Gost
KLM

I kod nas je daleko veca ponuda od potraznje
Danas se skoro svako bavi izdavanjem
Stace narod kad drugog posla nema

Slavko
Gost
Slavko

A Hrvatska pet puta razvijenija od nas. Vidjite dje smo mi onda.

Montenegro
Gost
Montenegro

U cemu je to razvijenija??

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Na osnovu čega je Hrvatska pet puta razvijenija od nas, keve ti? Platu imaju za 300 evra veću, a BDP PPP po stanovniku imaju 24500 dolara, a mi preko 19000 dolara po stanovniku. Nisu ti oni Skandinavija Slavujko. E već Danci, Švedjani i ostali i jesu pet puta razvijeniji od nas. Hrvati su tu tik ispred nas. Evropska su sirotinja… Više »

xxy
Gost
xxy

Hrvatska je u EU ima plodnu Slavoniju i zagorje dugu obalu i 1000 otoka naslijedili su od Austrougarske i Jugoslavije brodogradilista imaju Pomorstvo itd i opet mladi bjeze i nista nisu bolji od ostatka bivse Jugoslavije.

Niko kao Šbabe
Gost
Niko kao Šbabe

Njemačka je zamislila Južnu Evropu kao mjesto gdje će vrijedni njemački radnik odmarati za male pare. Prije toga će se zemlje Južne Evrope žestoko zadužiti kod te iste Njemačke, pa će iznos kamate pokriti trošak odmora. Genijalno zamišljeno, a i ostvareno.

Rafamakafon
Gost
Rafamakafon

Davno su to Engleski lordovi pominjali. Ne zaboravi i njih. Počev od onog specijalnog pregovaraca 90′ Carringtona!

vuk
Gost
vuk

Za male pare samo Srbi, ove godine su neki iznamljivali sa popustom od 30% ako kažeš da si Srbin.

Bečići
Gost
Bečići

Kod nas je krcato

Sterling
Gost
Sterling

Isto važi i za Crnu Goru.

Montenegro
Gost
Montenegro

Mozda ali u HN..

Dim_od_Pi*
Gost
Dim_od_Pi*

Samo zamijenite rijec Hrvatska sa Crna Gora, jer je test o nama!

Smoke-WhoSee
Gost
Smoke-WhoSee

Kakav je ovo paravan za tradicionalno prsle sezone u CG… da je srece da nas turizam dozivi taj “pad” kao HR… obrnimo se nama, pustimo druge.

Send this to a friend