Region

Novi put svile u Dubrovniku

Grčka je postala članica inicijative 16+1, čiji se sastanak na vrhu održao u Dubrovniku. Kina je u posljednjih deset godina već uložila više milijardi dolara u zemlje na istoku i jugoistoku Evrope, piše Dojče vele.

Ono o čemu se puno spekulisalo uoči sastanka na vrhu Kine i zemalja srednje i jugoistočne Evrope, zvanično je potvrđeno juče u Dubrovniku: Grčka je postala članica inicijative 16+1, čime ona mijenja ime u 17+1. Na samitu inicijative učestvovao je i grčki premijer Aleksis Cipras. Inače, Kinezi su od 2009. do danas u Grčku uložili više od pet milijardi eura – više nego bilo koja druga država.

Ova inicijativa je utemeljena 2012. sa ciljem podsticanja poslovnih i investicijskih odnosa između Kine i zemalja srednje i jugoistočne Evrope. Za Kinu su te zemlje od posebne važnosti zbog njenog mega-projekta “Jedan pojas, jedan put”, poznatog i kao “Novi put svile”, u okviru kojeg su predviđene milijardske investicije u luke, puteve, pruge, telekomunikacijske mreže i aerodrome.

Najveća ulaganja u Srbiju

Kina je u posljednjih deset godina već uložila više milijardi dolara u zemlje na istoku i jugoistoku Evrope. Najviše novca je otišlo u Srbiju: više od deset milijardi dolara. Na drugom mjestu je Mađarska (oko četiri milijarde), a na trećem Poljska s oko tri milijarde.

U Dubrovniku su se okupili najviši predstavnici zemalja članica, među kojima i premijerka Srbije Ana Brnabić, sjevernomakedonski premijer Zoran Zaev, crnogorski premijer Duško Marković i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

I oni su ovaj skup iskoristili za bilateralne razgovore s predstavnicima kineskih preduzeća i dogovaranje novih poslova, u prvom redu u izgradnji infrastrukture.

Kinezi spasavaju Uljanik?

Hrvatska je do sada ostvarila relativno skromne kineske investicije u vrijednosti od 0,69 milijardi dolara, ali nakon ovog skupa očekivanja su velika. Hrvatski mediji su već danima u pravoj euforiji zbog visokih gostiju iz Pekinga: pored detaljnih izvještaja o jelovniku na službenim večerama i programu za dame, prenose se i najave velikih kinesko-hrvatskih projekata.

Stvara se utisak da se u Kinezima vide spasitelji posrnulog domaće privrede. Izgradnja Pelješkog mosta prije roka? Bez problema. Velike investicije u hrvatske puteve i pruge? Već dogovoreno. Hrvatski poljoprivredni proizvodi na kineskom tržištu? Takođe potpisano.

A kruna svega je moguće spašavanje brodogradilišta Uljanik. Navodno je, prenose hrvatski mediji, kineski premijer lično, nakon što je bio upoznat s problemima Uljanika, u srijedu u četiri sata ujutro, nazvao vođstvo kineskog brodogradilišta CSIC. Sada se Uljanik može nadati da bi u CSIC-u mogao dobiti novog strateškog partnera. O tome će konkretno biti govora na sastanku predstavnika tih firmi u ponedeljak (16.4.) u Zagrebu.

Ostaje da se vidi koliko će od svega biti ostvareno. Kritičari upozoravaju da dogovoreni poslovi s Kinezima često ne dožive realizaciju te da se ne radi uvijek o direktnim ulaganjima, nego i o kineskim kreditima koje jednog dana treba i vratiti.

Premijer obećao otvaranje kineskog tržišta

Uporedo s političkim sastankom na vrhu u Dubrovniku je održan i poslovni forum na kojem je učestvovalo oko 1.000 predstavnika firmi i banaka iz Kine i Evrope. Aktivirana je i nova internet platforma za koordinaciju kontakata između malih i srednjih preduzeća.

Kao i prethodno na samitu EU-Kina u Briselu, premijer Kine Li Kećijang je i u Dubrovniku obećao veće otvaranje kineskog tržišta za evropske proizvode i ulaganja. A da ne bi još više naljutili ionako sumnjičavi Brisel, koji strahuje da bi inicijativa 17+1 mogla unijeti razdor u EU, učesnici sastanka u Dubrovniku su najavili da će sve sklopljene ugovore dati najvišim tijelima EU-a na uvid.

Idući samit inicijative 17+1, održaće se u Kini.

Send this to a friend