Region

Numerisana jaja: Nema više klase B

Ministarstvo poljoprivrede Srbije donijelo je nova pravila za proizvodnju i promet jaja, koja podrazumijevaju strožije obilježavanje i klasifikaciju jaja, kao i nove uslove koji se tiču veličine, izgleda, pakovanja i načina držanja i ishrane koka nosilja, saznaje RTS.

Koja su nova pravila i na šta treba da obratimo pažnju, bilo da jaja kupujemo na pijaci ili u radnji? Jaja su dosad po veličini bila podijeljena u sedam klasa – SS, S, A, B, C, D i E.

SS su bila najkrupnija sa 70 grama, a E najmanja sa 45 grama. Novi pravilnik ima potpuno drugačiju klasifikaciju. Novi pravilnik o proizvodnji i prometu jaja donosi podjelu na jaja A i B klase, s tim što će u prometu biti samo klasa A, kaže Tamara Bošković iz Uprave za veterinu.

“A klasa znači da su jaja svježa i u prometu će se nalaziti samo jaja A klase. Takođe, postojaće i jaja izuzetne svježine – stara najviše 10 dana od nošenja. Postojaće i ekstra svježa jaja – do četiri dana poslije nošenja”, napomenula je Boškovićeva gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Klasa B više neće postojati u prometu, već će ići u industrijsku proizvodnju – u konditore ili kao hrana za životinje.

Klasifikacija po veličini jajeta ostaće ista – od jaja S veličine ispod 53 grama do jaja XL veličine preko 73 grama.

Takođe, postojaće i klasifikacija na osnovu ishrane koka.

“Oznaka 0 su organska jaja, 1 jaja iz slobodnog uzgoja, 2 jaja podnog uzgoja, 3 kavezna jaja”, istakla je Boškovićeva dodajući da će ta oznaka biti sastavni dio broja koji se nalazi i na jajetu i na spoljnom pakovanju.

Svako jaje će biti numerisano brojem – broj tipa hranjenja kokoške, broj objekta gde se jaje proizvodi, RS oznake za Srbiju i registracioni broj koji se dodjeljuje u bazi podataka Uprave za veterinu.

Kada je riječ o jajima koja se prodaju na pijacama, ona po novom pravilniku nose naziv “neupakovana jaja”. Takođe, i na pijacama će smjeti da se prodaju samo jaja A klase.

“Individualni proizvođač će morati da ima oznaku istaknutu na tabli – da li je organski uzgoj, koja je veličina i tako dalje”, navela je Boškovićeva.

Rok trajanja, i u prodavnicama i na pijacama, ne smije da bude duži od 28 dana od dana nošenja.

“Do 21. dana od dana nošenja jaje može da dođe na tržište, sedam dana je period koji se više ne toleriše. Jaja će biti te svježine koje kupac u Srbiji i treba da zahtjeva”, istakla je Boškovićeva.

Novi pravilnik stupa na snagu od 14. februara, prije svega zbog proizvođača koji se bave izvozom i imaju uslove da odmah počnu sa obilježavanjem jaja.

Ostali proizvođači imaju vremena do 1. jula da se usaglase, istakla je Boškovićeva.

Prema njenim riječima, novi pravilnik uveden je kako bi se standardi u Srbiji usaglasili sa pravilima u regionu koja su na snazi već desetak godina.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gligor73
Gost
Gligor73

Jel ko vjeruje da je ovo istina. Ovo je samo jedna vuciceva utopijska odluka. Svojom autokratskom ratohuskackom vlascu je doveo “svoj” narod na ivicu gladi a sada ce da im ukine jeftinija jaja da jos vise gladuju…….

Danko
Gost
Danko

Vlada Srbije je donijela odluku ……. ????? Kakve to veze ima s nama? Ovi novinari ponekad ka da su bunike jeli!!!

Prč
Gost
Prč

Mi smo isti region pa kod nas nema ovakve klasifikacije, na zalost, ili je meni promaklo.

Gvido
Gost
Gvido

Što da jedemo sad???

Slavko
Gost
Slavko

Pitaj Vladu…

Send this to a friend