Region

Obilježava se 24. godine od zločina u Srebrenici

U Memorijalnom centru u Potočarima u Srebrenici komemoracijom žrtvama danas će biti obilježena 24. godišnjica tog zločina.

Prema optužnicama Haškog tribunala, vojnici pod komandom generala Ratka Mladića su do 19. jula organizovano i sistematski ubili oko osam hiljada muslimanskih muškaraca i dječaka. Oko 30 hiljada žena i djece deportovano je za dva dana.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. donio je presudu kojom masakr u Srebrenici kvalifikuje kao čin genocida. Rezolucije o Srebrenici kojima se potvrđuje ta presuda donijeli su parlamenti zemalja Evropske unije, Kanada, SAD i Australija.

Skupština Crne Gore u julu 2009. godine usvojila je Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, kojom se osuđuje zločin u tom bosansko-hercegovačkom gradu, kao i druga zlodjela počinjena tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije.

Delegacija Foruma Bošnjaka Crne Gore danas će polaganjem cvijeća i minutom ćutanja odati poštu žrtava genocida počinjenog u Srebrenici, 1995. godine.

To će, kako se navodi, biti dan sjećanja i na sve ostale civilne žrtve ratova vođenih na prostorima bivše SFRJ, u periodu od 1991 do 2001. godine.

Iz Bošnjačke stranke kazali su da se priznavanjem potpune i sudski utvrđene istine o genocidu u Srebrenici, kao i suočavanjem sa istinom stvaraju uslovi za relaksaciju međunacionalnih odnosa kao ključnog uslova za uspostavljanje stabilnog i čvrstog mira.

Ove godine, u Memorijalnom centru bit će ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve genocida, pored 6.610 koji su sahranjeni ranije.

Dolazak u Srebrenicu najavilo je više desetina hiljada ljudi iz BiH i drugih zemalja Evrope i svijeta.

Prva sahrana obavljena je 31. marta 2003. godine. Tada je ukopano 600 posmrtnih ostataka žrtava genocida.

4

avatar
1000
2
2
0
 
4
Hej breMujicahhhhhhJelena
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
hhhhhh
Gost
hhhhhh

Nikad halalit, nikad zaboravit,a bgm cemo vratit!!!!

Mujica
Gost
Mujica

Ne prijeti prijatelju, ne valja se, to možeš raditi samo na cdm-u, internet ratniče

Hej bre
Gost
Hej bre

E, upravo je ovo razlog stalne medijske pompe oko inace strasnog zlocina kakav je Srebrenica. Ovakvom medijskom okupacijom se stvara netrpeljivost izmedju naroda i zelja za osvetama. Ako se Muslimani krenu svetiti, sta bi trebalo Srbi da rade za Bratunac, okolinu Srebrnice i Gorazde gdje su djeca, zene i starci ubijani. Ne vidm da su CDM, a ni drugi mediji… Više »

Jelena
Gost
Jelena

Sramno, jezivo , mucno izgovoriti da se desio stravičan zločin nad neduznim ljudima .Sramno za čovječanstva, za sve one koji su ubijali.Neka počivaju a trebali su da žive i imaju svoje porodice.Sramno , žalosno.potresena sam!

Send this to a friend