Region

Objavljen siže berlinskog skupa na sajtu Merkelove

Na zvaničnom sajtu njemačke kancelarke Angele Merkel objavljeno je saopštenje o skupu u Berlinu.

Beograd i Priština su se saglasili da nastave s naporima da implementiraju postojeće sporazume i da se konstruktivno uključe u dijalog za normalizaciju odnosa, kroz EU, kako bi bio postignut sveobuhvatan i konačni sporazum, jedan je od zaključaka.

Berlinski skup su inicirali njemačka kancelarka i francuski predsjednik, Angela Merkel i Emanuel Makron, a u saopštenju stoji da je naglašen značaj konačnog, pravno obavezujućeg sporazuma o, kako se navodi, potpunoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Takav sporazum je, ističe se, ključan za put Srbije i Kosova u Evropu.

Iako na samitu u Berlinu nisu usvajani zajednički zaključci, niti potpisivana formalna dokumenta, u saopštenju na sajtu kancelarke Angele Merkel govori se o zaključcima, odnosno o toku i sadržaju razgovora.

Učesnici su se, navodi se, saglasili da takav sporazum treba da bude sveobuhvatan i politički održiv i da doprinese stabilnosti u regionu.

Naglašen je značaj inkluzivnog i transparentnog pregovaračkog procesa, koji bi trebalo da bude praćen mjerama za izgradnju povjerenja.

Učesnici su pohvalili uspješno zaključeni sporazum Grčke i Sjeverne Makedonije o imenu i konstatovali da je taj sporazum izvanredan primer uspješnog rješavanja sukoba.

Berlinskom skupu su prisustvovali lideri zemalja Zapadnog Balkana i Prištine zajedno sa premijerima Hrvatske i Slovenije i visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednikom Evropske komisije.

Na skupu je bilo riječi o zajedničkoj evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Učesnici su se, stoji u saopštenju, saglasili da treba da pojačaju napore na uspostavljanju regionalne ekonomske oblasti u skladu sa izjavom Samita u Sofiji za 2018. i zaključcima Predsjedništva o samitu Zapadnog Balkana 2018.

Svi učesnici su potvrdili svoju posvećenost saradnji u okviru takozvanog Berlinskog procesa.

Povezanost, ekonomska saradnja, slobodna trgovina, bezbjednosna saradnja, razmjene mladih i pomirenje jesu centralni elementi procesa.

Na berlinskom skupu ponovo je potvrđena podrška lidera zemalja Zapadnog Balkana Regionalnoj kancelariji za saradnju mladih (RICO).

Napominje se da će predstojeći samit biti održan u Poznanju, u Poljskoj.

Učesnici su se, takođe, saglasili da treba da prošire svoju saradnju kako bi spriječili radikalizaciju i borbu protiv terorizma, nedozvoljene trgovine SALV i ilegalne migracije.

Učesnici su naglasili, navodi se u saopštenju, svoju nepokolebljivu posvećenost demokratiji, uključujući centralnu ulogu izbora i parlamentarnih institucija, vladavinu prava i dobru upravu, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, te ulogu civilnog društva i nezavisnih medija.

Složili su se da su održive reforme ključne za evropsku perspektivu regiona i za jačanje otpornosti društava na unutrašnje i vanjske izazove našeg vremena.

Učesnici skupa u Berlinu potvrdili su svoju posvećenost stabilnosti regiona.

U tom cilju, učesnici su pozdravili namjeru Hrvatske da organizuje samit EU za Zapadni Balkan tokom svog predsjedavanja EU 2020.

Send this to a friend