Region

Ocjena Stratfora: Srbija i Kosovo će Balkan staviti na probu etničkih tenzija

Ispod površine relativnog mira koji na Balkanu traje poslednjih deset godina i dalje su prisutne etničke tenzije i nacionalističke strasti, a pregovori Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa mogli bi mir da stave na probu – pogotovo kontroverzna ideja razmene teritorija, ocjena je Stratfora, platforme koja se bavi geopolitičkom analizom.

“Zapadni Balkan relativno je miran u posljednih deset godina, ali postojeći napori za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova mogli bi da stvori uslove za povratak političke nestabilnosti i etničkog nasilja u regionu”, navodi se u tekstu Stratfora.

Stratfor ocjenjuje da će jedna od najspornijih tema na predstojećim pregovorima Beograda i Prištine u Briselu 7. septembra biti formiranje zajednice srpskih opština, uz opasku da je ta ideja začeta 2013. godine, ali da je od tada malo postignuto.

Korekcija granica je razmjena teritorija

Još jedna, moguće još spornija, tema biće razgovor o mogućoj “korekciji granica”, o kojima su u proteklih nekoliko nedjelja govorili i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Kosova Hashim Thaci, navodi se u tekstu.

Objašnjavajući šta bi tačno “korekcija granica” mogla da znači, Stratfor navodi da je naširoko prihvaćeno da se radi o razmjeni teritorija.

“Ideja razmjene teritorija, koja bi načinila i Srbiju i Kosovo etnički homogenijima, razmatra se u akademskim i političkim krugovima još od 90-ih godina. Opozicione partije i političari sa obje strane osudili su ovakav predlog, koji bi mogao da dovede do jačanja etničkih nacionalista u drugim djelovima Balkana … Ali, u ovom trenutku, nije jasno koje bi teritorije korekcija granica o kojoj su pričali Vučić i Thaci mogla da obuhvati”, navodi se u tekstu.

Stratfor ocjenjuje da će obje strane pokušati da dobiju što više teritorije, a da naprave što manje ustupaka.

“Čak i ako se dogovor postigne, komplikovani logistički, politički, ekonomski i etnički problemi učinili bi bilo kakvu veliku razmjenu teritorija teško izvodljivom”, navodi se u tekstu.

Angela Merkel protiv korekcije granica

Protivnici moguće razmjene teritorija u pregovorima Srbije i Kosova brinu da bi takva razmjena mogla da inspiriše slične promjene granica u regionu, navodi se u tekstu.

Osvrćući se na međunarodni odgovor na situaciju, u tekstu Stratfora se navodi da je Evropska unija bila oprezna o ideji razmjene teritorija, dok je krajem avgusta evropski komesar Johannes Hahn rekao da bi Brisel mogao da prihvati sporazum Srbije i Kosova, ali je upozorio da to “ne bi trebalo da služi kao plan za druge probleme”, misleći vjerovatno na Bosnu i Hercegovinu.

Sa druge strane, njemačka kancelarka Angela Merkel odmah je odbila ideju o korekciji granica, rekavši da je teritorijalni integritet zemalja zapadnog Balkana “neprekršiv”.

Savjetnik za nacionalnu bezbednost SAD-a John Bolton izjavio je da bi Bijela kuća bila volja da prihvati razmjenu teritorija, dok je Rusija saopštila da će zauzeti srpsku stranu u pregovorima.

Ključna podrška Bijele kuće i Kremlja

Uzimajući sve ovo u obzir, Stratfor navodi da će srpska diplomatija biti zauzeta u predstojećim nedjeljama, jer će Vučić posjetiti Kosovo 9. septembra, a potom se sastati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom 15. septembra u Moskvi.

Stratfor, takođe, smatra da je vjerovatno da će se Vučić sastati i sa predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja se održava od 24. do 28. septembra.

“Podrška Bijele kuće i Kremlja biće ključna za izlazak iz zastoja u pregovorima između Srbije i Kosova, pogotovo zbog toga što bi svaka teritorijalna razmena bila podložna glasanju pred Savjetom bezbjednosti UN-a”, zaključuje Stratfor.

2 Komentara na "Ocjena Stratfora: Srbija i Kosovo će Balkan staviti na probu etničkih tenzija"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend