Region

Odbijen Sanaderov prijedlog, ostaje u istražnom zatvoru

Zagrebački Županijski sud odbio je danas prijedlog odbrane bivšeg hrvatskog premijera Iva Sanadera da ga puste iz istražnog zatvora, gdje je završio nakon što mu je Vrhovni sud, početkom aprila, povisio kaznu u “aferi Planinska”.

Kao glavni argument za puštanje iz istražnog zatvora odbrana je navela da Sanader nije dobio obrazloženu odluku na osnovu koje je zatvoren, prenosi Hina.

“Vanraspravno vijeće odbacilo je naš prijedlog za ukidanje istražnog zatvora, jer smatraju da o njemu ne mogu odlučivati. Međutim, problem je ono što se ustalilo kao sudska praksa da se presude višeg suda, u ovom slučaju Vrhovnog suda [Hrvatske], ne objavljuju. Time što nema javne objave, odluke bi trebalo da mogu biti pobijene”, kazala je Sanaderova advokatica Jadranka Sloković.

Ona tvrdi je da je riječ o potpuno pogrešnoj praksi, kojom su povrijeđena Sanaderova prava, zbog čega je najavila ustavnu tužbu.

Na pitanje misle li da će na Ustavnom sudu Hrvatske imati više sreće, Sanaderov advokat Čedo Prodanović je kazao da to nije stvar sreće, već “pravno pitanje”.

“Suština našeg prijedloga se zasnivala na tome da smo tvrdili da nemamo dokaz da je presuda pravomoćna, jer ga nismo dobili”, rekao je Prodanović.

Sanader je u zatvoru od 4. aprila.

Pored bivšeg premijera, u “aferi Planinska” nepravosnažno su bili osuđeni i Mladen Mlinarević, za kojeg je utvrđeno da je napravio uvećanu procjenu vrijednosti nekretnine, i Stjepan Fiolić, bivši poslanik iz Hrvatske demokratske zajednice i vlasnik mesne industrije čiju je zgradu u Planinskoj ulici kupilo Ministarstvo regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio Petar Čobanković.

Čobanković je i prije suđenja priznao djelo, te je osuđen na društveno koristan rad, koji je odradio ljušteći krompire.

Fiolić je na prvom suđenju priznao da je Sanaderu u njegovu vilu u Kozarčevoj odnio deset milijuna kuna (1,3 milona eura) i milion eura u kartonskoj kutiji za viršle.

Sanader je izjavio kako je riječ o “predstavi za javnost i politički motivisanom progonu”, a njegova odbrana prigovorila je što su o odluci Vrhovnog suda doznali iz medija, prije nego što su bilo šta dobili u pisanoj formi.

Send this to a friend