Region

Okupljanje u Jasenovcu znak da se Hrvatska konačno vraća antifašizmu

Pod Kamenim cvijetom Bogdana Bogdanovića u Jasenovcu, prvi put u pet godina ove srijede okupljaju se najviši državni zvaničnici Hrvatske i predstavnici udruženja stradalih u tom ustaškom koncentracionom logoru, u kojem je tokom Drugog svjetskog rata ubijeno između 90 i 100 hiljada ljudi.

To bi mogao da bude znak da se Hrvatska konačno vraća antifašizmu, nakon pet godina političkih lutanja u kojima je, u političkom i javnom prostoru počela da se gubi razlika između zločinaca i žrtava ustaškog režima, piše Dojče vele.

Iako se zvanična komemoracija zbog pandemije koronavirusa neće održati, u Jasenovcu će se žrtvama zajedno pokloniti predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i četiri predstavnika stradalnika logora: predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABH) Franjo Habulin, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, saborski poslanik Roma Veljko Kajtazi, te predsjednik Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus.

A na dan proboja posljednjih zarobljenika koncentracionog logora Jasenovac državna televizija HRT u srijedu uveče će iznenada da prikaže višestruko nagrađivan film autorke Dane Budisavljević o Diani Budisavljević, koja je iz logora spasila više od deset hiljada srpske djece. Iste večeri film će biti prikazan i na srpskoj državnoj televiziji RTS.

Pozdrav “Za dom spremni” podijelio jasenovačke kolone

Zbog relativizacije zločina i rasističke ideologije ustaškog režima, koja su se razmahala s dolaskom Tomislava Karamarka na čelo HDZ i Kolinde Grabar Kitarović na čelo države, četiri godine komemoraciju za žrtve Jasenovca obilježavali se odvojeno predstavnici vlasti i predstavnici stradalnika logora, pa su ostojale čak tri kolone kojima se odavala počast žrtvama. U jednoj bi bili predstavnici Vlade i Sabora, u drugoj predstavnici jevrejske zajednice, a u trećoj predstavnici Saveza antifašističkih boraca i srpske manjine. Kolone je podijelio ulazak i normalizacija ustaškog pozdrava “Za dom spremni” u svakodnevnoj upotrebi.

Bivša predsjednica Grabar Kitarović nije učestvovala u državnim komemoracijama, već je u Jasenovac odlazila sama, a njen mandat obilježilo je koketiranje s ustaškim pozdravom “Za dom spremni”. Tokom četiri od pet godina mandata, bivša predsjednica neskriveno je podržavala ekstremne političare, udruženja i pojedince koji su se svim silama trudili da revidiraju istoriju i pokušavali da poražene u Drugom svjetskom ratu proglase za pobjednike.

Plenković je tri godine kalkulisao

Plenković je preuzeo HDZ i Vladu 2016. godine i, iako je generator proustaške politike u HDZ Karamarko bio uklonjen iz političkog života, sve do unutarstranačkih izbora u martu ove godine, ekstremna desnica imala je jake predstavnike u samom vrhu stranke.

Iako sam dolazi iz partizanske porodice, Plenković se prvenstveno brinuo za sopstveni opstanak na čelu stranke i vlade, pa je kalkulantski tražio i pronalazio rješenja koja je trebalo da zadovolje “obje strane”. Kad je pozdravljanje ustaškom krilaticom “Za dom spremni” 2017. postalo gotovo svakodnevno, a usred Jasenovca braniteljima HOS podignuta spomen-tabla s grbom tog udruženja na kojem je i pozdrav “Za dom spremni”, Plenković je posegnuo za osnivanjem Povjereništva za suočavanje s prošlošću.

To će povjereništvo, predvođeno predsjednikom Hrvatske akademije nauke i umetnosti (HAZU), akademikom Zvonkom Kusićem, početkom 2018. doneti kontroverzan zaključak da je ustaški pozdrav “Za dom spremni” istovremeno “protivustavan, ali u vanrednim slučajevima dozvoljen”, recimo u grbu HOS, ali “samo u vezi onih situacija, mjesta ili grobalja gdje su poginuli pripadnici HOS”, te da “ta dozvola ne mijenja postavku da je taj slogan protivustavan”.

Tabla HOS-a iz Jasenovca je premještena u Novsku, a krilatica “Za dom spremni” nastavila je da se nekažnjeno koristi u javnom prostoru sve dok Visoki prekršajni sud nije donio pet pravosnažnih odluka koje su “Za dom spremni” proglasile nezakonitim i kada je kaznio pjevača Marija Rosu, koji je izvodio pesmu “Čavoglave” na trgu u Makarskoj. No, taj isti sud u slučaju Marka Perkovića Tompsona i njegove pjesme “Čavoglave” koja počinje ustaškim pozdravom, prolongira donošenje konačne presude.

Hrvatska će sasvim da zabrani “Za dom spremni”?

Upravo ti dvostruki kriterijumi i tolerisanje korišćenja protivustavnog ustaškog pozdrava u “vanrednim situacijama”, bili su razlog zbog kojeg predstavnici naroda stradalnika ustaškog konc-logora u Jasenovcu nisu htjeli da odaju počast žrtvama zajedno s državnim vrhom ni onda kada je Plenković preuzeo Vladu Hrvatske. U međuvremenu je posjeta Jasenovcu uvrštena u školski kurikulum, a posjete učenika finansira Ministarstvo finansija.

No, nakon što je Plenković početkom ove godine u Aušvicu jasno osudio fašističke zločine i Holokaust, ali ne spominjući zločine ustaškog režima, u februaru su mu predstavnici manjinskih naroda poručili da zajednička komemoracija s državnim vrhom dolazi u obzir samo i isključivo ako se donese zakon koji će jasno zabraniti i kažnjavati korišćenje slogana “Za dom spremni” i relativizaciju ustaških zločina.

Sudeći prema činjenici da predstavnici naroda stradalnika ustaškog konclogora ove godine obeležavaju sećanje na žrtve zajedno s kompletnim državnim vrhom, čini se da im je Plenković dao čvrste garancije o promeni zakonodavnog okvira za kažnjavanje relativizacije ustaški zločina u Hrvatskoj.

Neki novi Plenković

Od početka krize izazvane pandemijom korona-virusa, odnosno trijumfa na martovskim izborima u HDZ-u i pobjede Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima, imamo priliku da vidimo nekog novog Plenkovića – on sluša struku i glas javnosti, a ekstremnoj desnici poručuje da je vrludanje neofašističkim bespućima naprosto nedopustivo.

Da li će konačno i bez izuzetaka sankcionisanje ustaškog pozdrava i relativizacija ustaških zločina biti dovoljno za saniranje štete počinjene u proteklih pet godina snažnim pokušajima reustašizacije društva, što je za posledicu imalo gotovo pogubne političke podjele među građanima?

Neće. Ali to jeste prvi i nužan korak ka normalizaciji političke atmosfere u zemlji i moglo bi da osnaži Plenkovićevu premijersku poziciju i poveća mu međunarodni ugled. Posljedično, to bi moglo da izbije iz ruku argument da, upravo zbog hrvatske relativizacije ustaških zločina, odnosi između Srbije i Hrvatske ne mogu da uđu u, za kompletan region presudnu, novu fazu normalizacije.

29

avatar
1000
12
17
0
 
25
GeoMikoBoka KotorskaGeoGeo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miko
Gost
Miko

U Hrvatskoj 90% naroda voli Thompsona koji svaki koncert počinje pozdravom ZDS,o kakvom antifašizmu može biti riječ ,antifašizam je protjeran iz Hrvatske 1995-e sa Srbima .

Gile
Gost
Gile

Hrvatska se ne moze vratiti antifasizmu jer nikad nije bila antifasisticka. Partizanske trupe i drugom svjetskom ratu, sa podrucija danasnje Hrvatske, su 90% sacinjavali Srbi. Posto su te iste Srbe prognali 90-ih, sa njima je prognan i antifasizam..

Geo
Gost
Geo

Ne lupetaj gluposti. Niti su partizani sveci, znamo mi u Hrvatskoj sto su radili. Kao sto su partizani ubili Hrvate koji su imali veze sa ustaskim rezimom (Bleibrurg, Zg i okolica sira puna jama sa kosturima, Slovenija itd), tako nisu ni Srbi devedesetih pobjegli bez razloga. Uvijek ima neduznih sa obje strane, ali tako je u ratu.

Geo
Gost
Geo

Kada ce u Srbiji komemoracija i spomen zrtvama genocida u Srebrenici i zrtvama diljem Hrvatske koje su ubijene devedesetih?

Pomorac
Gost
Pomorac

Na teritoriji Srbije za tim nema potrebe eto zasto.

Geo
Gost
Geo

Da, jer su zlocine pocinili izvan svoje drzave. Moze onda i na hrvatskom ili bosanskom terotoriju, samo neka pokazu da i oni preuzimaju odgovornost i zale sto su pocinili zlocine

Gile
Gost
Gile

Genocid je 300 hiljada prognanih Srba iz hrvatske. To su rodjaci ovih sto su prethodno poklani u Jasenovcu. A prognala ih je vlast koja sada kao zali zrtve Jasenovca.

Geo
Gost
Geo

Zasto su prognani?
Jel cemo tako reci i za Bleiburg? Jer je ubijeno od partizana mnogo Hrvata koji su imali prste u ustaskom rezimu ( i koji nisu). Tako su i ovi imali prste u provodjenju srpskog terora devedesetih.

Ivo
Gost
Ivo

Crni Jasenovac. Pitam se, koliko se krvi prolilo na ovim prostorima, ( misli na sve nase narode i narodnosti sto bi rekli nekad) moze li srece ovdje biti?

Kolašin
Gost
Kolašin

Srpski fašizam je najveće zlo na Balkanu.

Atos
Gost
Atos

To ne postoji, jer u Srbiji živi na stotine hiljada nac manjina. A zemlje koje je optužuju se etnički čiste, tolko o tome

Geo
Gost
Geo

Predsjednik Srbije je cetnik = fasist a izabrali su ga uglavnom Srbi jel ? Nadam se kad je RH ucinila korak, da ce i Srbija osuditi svoje zlocine i odrzati komemoraciju zrtvama njihovih zlocinaca.

Maja
Gost
Maja

Ne grijesi se, postuj sve zrtve.

Region
Gost
Region

hrvati i Antifažizam, e sprdnje te.
Pogledajte etnički sastav Partizana u hrvatskoj, pa će te videti kolko su to Antifašisti bili

Geo
Gost
Geo

Haha malo pometi u svom dvoristu… Sto gledas trun u tudjem oku, a brvno u svom ne vidis..?

Zeko
Gost
Zeko

Hrvati…dovoljno.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Вјероваћу им онда кад признају број жртава. Вјероваћу им кад новинар на улици буде вршио анкету, а већина испитаних као жртве Јасеновца наведе и Србе. Вјероваћу им кад не буду бацали спортисте у море јер су Срби. И на крају кад се Срби прогнаници слободно и без страха врате на своја огњишта.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ne moramo se voljet ali se možemo poštivat.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Не морамо се ни поштовати јер поштовање се заслужује. Мора се сарађивати у некој мјери и трпити јер комшије нисмо могли бирати. О љубави и поштовању ту нема говора јер је превише лошег било. Пуно са њихове, а нешто и са наше стране. Можда ако изгурамо пар вјекова у миру неке будуће генерације могну причати о љубави Хрвата и Срба.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Realni,odgovori mi ako znaš,zašto je srbija u lošim odnosima skoro sa svima u regionu???

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Са киме је у лошем односу и шта сматраш регионом? Са ЦГ је у добрим односима, са РС у одличним колико сам видио, са Бугарима, Румунима и Мађарима има ОК односе. С Сјеверномакедонцима имају коректне односе итд. Е сад са Хрватском се не обожавају и “љубав” је обострана. Ако ти знаш што више објасни.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ti ko da si prespavo zadnjih 30 g.?

Pomorac
Gost
Pomorac

A ti kao da si se probudio 91

Region
Gost
Region

Kakvom poštovanje, može individualno, jer ima odličnih momaka Hrvata, ali kolektivno, ni slučajno

velko
Gost
velko

zasto Rusija kao borac protiv fasizma ne trazi objasnjenje ko i zasto podrzava fasisticke cetnike bas je cudno

Velimir
Gost
Velimir

Dobro je da krecu ka civilizacijskim pokretima,mozda I’m svice Zora!?
Kad ce nasi drugi susjedi krenuti ka civilizaciji?
Da li ce u ovom vijeku?
Tesko dok god I’m je idol onaj izdajnik bradati da naocarima!

Smoki
Gost
Smoki

Eh da je srece da izumre i taj njihov nacionalizam onda bi srbima bilo dosadno kad vide da su jedini nacionalisti na balkanu,pa i oni da se okrenu srecnijen putu.

Lomi
Gost
Lomi

Znas li ti uopste sto znaci biti nacionalista? Prvi je uslov da si pismen, drugi da procitas po koju knjigu..Ti, evidentno, ne ispunjavas uslove i zato ti je bolje da cutis.

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Mogu nacionalisti da se obrazuju zavrse visoke skole oni su jos zesci fasisti nacionalisti seti se imena

Send this to a friend