Region

Oštećena džamija Aladža u Foči, povratnici sumnjaju da je neko pucao

foto: KLIX.ba

Bošnjački povratnici u Foču su prijavili policiji oštećenja na džamiji Aladža, gdje su komadi betona otpali sa munare. Prema svjedočenju mještana, postoji sumnja da je neko koristio vatreno oružje.

Imam Aladže i jedan od džematlija povratnika su, kako je rečeno za Klix.ba, prije dvije noći oko 17 sati navodno su čuli pucnjeve i potom se uputili put džamije. Ispod munare su primijetili da su komadi betona otpali s munare i da su evidentna oštećenja.Slučaj su prijavili policiji, koja je jutros obavljala uviđaj.

Za sada nema potvrde da je neko pucao, osim izjave imama i jednog džematlije, koji su navodno čuli pucanj, te sumnje istražitelja.

Jedan od mještana za Klix.ba  kazao je da policija je sinoć izašla na teren, ali zbog slabe vidljivosti forenzičko ispitivanje su pomjerili za sjutradan.

“Jutros su dvojica forenzičara bili na terenu i oni su nam kazali da sumnjaju da su oštećenja na munari nastala od metka. Napravili su fotografije i poručili da će pokušati pronaći zrno. Postoji indicija da je neko pucao iz smjera stadiona koji se nalazi u neposrednoj blizini. Za sada postoji ‘otisak metka’ i obrušeni beton, a čahura nije pronađena”, ispričao je za Klix.ba jedan do mještana.

U Foču je jutros stigao i goraždanski muftija Remzija Pitić, koji će na detalje istrage čekati završetak uviđaja.

Aladža džamija sagrađena je polovinom 16. vijeka i jedna je od najstariji u BiH. Ova džamija predstavlja jedan od najvrijednijih objekata orijentalne kulture na Balkanu. Srpske vlasti su 1992. godine minirale Aladžu džamiju, a zatim njene ostatke zatrpale zemljom na gradskim smetljištima.

Obnovljena je i svečano otvorena u maju 2019. godine.

6

avatar
1000
6
0
0
 
5
Zoran KalezićBigEbabilKotorMrgud
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoran Kalezić
Gost
Zoran Kalezić

Nepostovanje zivota,nesrecni su cinitelji losih djela

Big
Gost
Big

Ovi otvoreno pozivaju…..

Ebabil
Gost
Ebabil

Dolje se jos nisu ohladili i zamislite i sve one muke ih nisu opametile . Ovi sto ovo rade sigurno nisu normalni.

Kotor
Gost
Kotor

Opet Milo.

Mrgud
Gost
Mrgud

Svetosavska sekta, šta reći.

Niksic
Gost
Niksic

Opet iz kuhinje Dps-a eee

Send this to a friend