Region

Oštra lekcija Jevrejske opštine Sergeju Trifunoviću

filmski-festival-palic-sergej-trifunovic-620x350.jpg

Jevrejska opština Beograd (JOB) poručila je danas predsjedniku Pokreta slobodnih građana PSG Sergeju Trifunoviću da je opasan presedan “normalizacija” nacista i njihovih saradnika, a još opasnija uravnilovka koju pokušava, to gnusno stavljanje u isti koš onih koji su se borili protiv fašizma i onih koji su pomagali okupatoru u pravljenju Srbije Judenfrei državom, pišu srpski mediji.

JOB se Trifunoviću obratila kako se navodi sa željom da mu pomognu da saznata neke aspekte istorije Srbije sa kojim očigledno nije upoznati imajući kako kažu u vidu njegovu izjavu,

“I ljevičaru i desničaru je stalo da ima pruge, puteve, pravosuđe koje funkcioniše, prosvjetu koja funkcioniše. A sada, da li kući drži sliku Draže Mihajlovića, Dimitrija Ljotića ili Broza ili ne znam Koče Popovića, to je potpuno nebitna stvar”, navela je Jevrejska opština Beograd u poruci upućenoj Trifunoviću.

Napominju da se obraćaju u ime onih koji više nemaju glas, onih čiji su preostali potomci, “u ime 11.000 beogradskih Jevreja koji su uz pomoć propagadne mašinerije nacističkog kolaboracioniste Dimitrija Ljotića i šefa kvislinške vlade koju je predvodio njegov rođak Milan Nedić stradali u logorima i na stratištima širom Beograda”.

Poručuju Trifunoviću da logori u Beogradu formalno nisu bili pod direktnom upravom Nedićeve vlade, ali je njegova policija sakupljala i hapsila Jevreje, njegov aparat je sproveo nacističke rasističke zakone (Nirnberške zakone).

“Domaći izdajnici okupljeni oko marionetske vlade su omogućili da se u Berlin već u avgustu 1942. godine pošalje nota kako je “Srbija Judenfrei”. Dimitrije Ljotić je tijesno sarađivao sa Geringom, organizovao je najveću antisemitsku izložbu u ovom dijelu Evrope, bio je antisemita i klerofašista kome su se divili Hitlerovi najbliži saradnici”.

Njihov šef kvislinške beogradske policije Dragi Jovanović, kaže se u saopštenju, bio je politički intimus Hajnriha Himlera.

“Da pojasnimo ono što je sasvim očigledno: Ljotić, Nedić i Jovanović nisu bili samo partneri nacista, oni su bili nacisti po svim parametrima. Jovanović je redovno prisustvovao Ninberškom kongresu NSDAP poznatije i kao Nacistička partija”.

“Možda niste znali”, navodi se u poruci Trifunoviću, “da je čovjek koji je osmislio NDH bio i idejni tvorac Nedićeve Srbije. SS general Edmund Vesenmajer je dobio zadatak od Hitlera da na ruševinama Kraljevine Jugoslavije stvori dvije nacističkoj Nemačkoj prijateljske države”.

Naglašava se da je opasan presedan normalizacija nacista i njihovih saradnika, a još opasnija je uravnilovka koju pokušava, to gnusno stavljanje u isti koš onih koji su se borili protiv fašizma i onih koji su pomagali okupatoru u pravljenju Srbije Judenfrei državom.

Navodeći da Jevrejska opština Beograd ima oko 3000 članova, ljudi raznih političkih preferenci koji se nalaze i na lijevoj i na desnoj strani političkog spektra, u poruci se kaže da oko jedne stvari nema diskusije: “svi koji su sarađivali sa okupatorom, svi koji su naše pretke slali u smrt su oni protiv kojih ćemo se oglasiti juče, danas i zauvijek”.

“Normalizacija Dimitrija Ljotića dovodi do relativizacije zločina kvislinga, a samim tim se postavlja pitanje da li je bitno ko je i kako Njemcima priveo onih 11.000 Jevreja u Beogradu”, ističe se u poruci lideru PSG.

Jevrejska opština Beograd naglašava da se solidariše i sa građanima Kragujevca, potomcima onih koji su stradali u kragujevačkom masakru, strijeljanju osnovaca koje je bilo potpomognuto od strane članova ljotićevog Srpskog dobrovoljačkog korpusa, i sa velikim brojem Roma koji su ubijeni u logorima na teritoriji Beograda, ali i sa logorašima, srpskim antifašistima, pravim rodoljubima koji su se borili za oslobođenje države i na kraju u tom ratu izvojevali i veliku pobjedu.

“Da li mislite da treba da bude “nebitno” da li je u nekoj njemačkoj kući na zidu okačena fotografija kancelara Vilija Branta ili firera Adolfa Hitlera? Kako se osjećate ako uđete u neki dom u Hrvatskoj, a tamo je, na primer, slika Ante Pavelića? Je l’ to isto kao da ste vidjeli portet Ive Lole Ribara? Razumijete li razliku i da li Vas se tiče”, upitali su Trifunovića iz Jevrejske opštine Beograd.

“Mi razumijemo i znamo: nikada neće biti svejedno da li je neko žrtva, heroj ili zločinac. Mi govorimo u ime Jevreja Beograda čije su kosti na Sajmištu i dušegupkama. Tamo su ih poslali nacisti, ali i Nedić, Ljotić i njihove bliske vojne i policijske jedinice”, navodi se u saopštenju.

“Želimo najbolje zemlji u kojoj žiivimo kao nacionalna i vjerska manjina, ali ponavljamo: ako Srbija ne zna odakle dolazi, ako ne cijeni svoju antifašističku prošlost, svoje borce i heroje, onda Srbija neće imati gdje da ide tim putevima koje pominjete u svojoj izjavi”, poručula je Jevrejska opština Beograd u poruci Sergeju Trifunoviću.

11 Komentara na "Oštra lekcija Jevrejske opštine Sergeju Trifunoviću"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend