Region

Otkriveno odakle Praljaku cijanid

Bivša portparolka Haškog tibunala Florens Aartman progovorila o smrti Slobodana Praljka i otkrila ko je unio otrov u sudnicu.

“Zna se da je to uradila ekipa koja je ušla da prisustvuje suđenju jer Praljak nije mogao u pritvoru da ima cijanid, i to baca sumnju na njegov advokatski tim, ili eventualno na nekoga iz ambasade. Uglavnom otrov je unio neko ko je imao pristup Praljku prije ulaska u sudnicu”, kaže Artmanova.

Da podsjetimo Slobodan Praljak, penzionisani general hrvatske vojske, ubio se zbog presude Tribunala za ratni zločin. On je popio cijanid, u sudnici Tribunala 29. novembra 2017.

Praljak je ostavi dva oproštajna pisma koja su pronašli istražioci Ujedinjenih nacija i koja dokazuju da je general pažljivo isplaniraoa samoubistvo

Oba pisma napisana su 27. novembra, dva dana prije pravosnažne presude u predmetu “Herceg-Bosna”.

“Odluku o prestanku življenja u slučaju da budem proglašen krivim donio sam odavno – smireno, promišljeno, samosvjesno”, napisao je Praljak u prvom pismu, namijenjenom njegovoj porodici, a u drugom se obratio supruzi.

“Kaća, mislim da ćeš pismo „O porodici“ morati da objelodaniš da bi spriječila beskrajna naklapanja, laži, jadnu psihologiju itd”, napisao je Praljak.

Nika Pinter, njegova advokatica, poručila je da Praljak nije radio ništa pod uticajem trenutnih emocija, već da je sve, „počevši od odbrane i vlastitog života, radio vrlo precizno, odlučno i smireno“.

Holandsko tužilaštvo nije uspjelo da dokaže kako je Praljak dobio cijanid kojim se ubio u sudnici nakon izricanja presude.

“Praljak je duže vrijeme razmišljao o samoubistvu”, zaključilo je Tužilaštvo.

Poslije Praljkovog samoubistva, nastala je sumnja da su izvršena dva krivična djela – prvo se odnosi na činjenicu da je cijanid, kojim se Praljak ubio, prema holandskom Zakonu o ljekovima zabranjena supstanca, a drugo da se druga sumnja da je Praljak imao pomoć oko pripreme samoubistva.

4

avatar
1000
3
1
0
 
4
Milo smradTeoGen. DukljaninZDS
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Teo
Gost
Teo

E,vala otkriveno.
Do sad smo mislili da je sam napravio

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Respekt za ovog hrabrog čovjeka i njegov čin. Rugaju mu se oni koji ne bi imali petlju ni porezati se po prstiću kako bi zaštitili svoju čast, a kamo li za istu život dati.

Milo smrad
Gost
Milo smrad

Covjeka?

ZDS
Gost
ZDS

Ako nije platio lijek, ja ću da platim.

Send this to a friend