Region

Otpad “ukrasio” Dubrovnik i okolna ostrva, prijeti ekološka katastrofa

Zbog ogromne količine otpada pristiglog iz Albanije i ekološke katastrofe koja prijeti na hrvatskom dijelu Jadrana, hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Dubravka Šuica zatražila je od Evropske komisije i Evropske agencije za prirodnu sredinu hitnu reakciju.

Obala grada Dubrovnika se već godinama suočava sa ekološkom katastrofom izazvanom enormnom količinom smeća i plutajućeg otpada koje velikom većinom potiče iz Albanije. Prilikom jakog južnog vjetra i kiša smeće se nanosi u dubrovačku luku. Pogođena su i hrvatska ostrva Korčula, Mljet, Šipan, Koločep, Lastovo, Vis, Šolta, poluostrvo Pelješac i južni dio hrvatskog Jadrana.

Veliku većinu tog otpada čini plastika, koja se s vremenom fragmentiše i kao mikroplastika ostaje u moru stotinama godina.

Količina otpada koju je južni vjetar nanio na dubrovačku obalu ovog vikenda motivisala je zastupnicu da još jednom upozori Komisiju, ali i Evropsku agenciju za okolinu i zatraži hitnu reakciju.

“S obzirom da su postojeće regulative nedovoljne za regulaciju morskog otpada, a zatvorenom moru poput Jadranskog prijeti ekološka katastrofa, apelujem na Komisiju da hitno preduzme mjere za spas dubrovačke obale, ali i ostatka Jadrana“, naglasila je u svom pitanju članica hrvatske delegacije EPP-a.

Iako je Albanija potpisnica Barselonske konvencije o zaštiti morskog okoliša i obalnog područja Sredozemlja, količina albanskog otpada se ne smanjuje i u sve većoj mjeri nanosi štetu hrvatskoj obali, stanovnicima, te morskoj flori i fauni.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
maljisor
Gost
maljisor

dobro p[a je kod nas sve cisto

Send this to a friend