Region

Ovo je komandant OVK koji će se u januaru naći pred sudom

Advokat Arianit Koci potvrdio je da je njegov klijent Rustem Mustafa – Remi primio poziv da se 14. januara pojavi pred Kancelarijom Specijalnog tužioca Kosova u Hagu.

Kako prenosi kosovski portal “Telegrafi”, Mustafin advokat je na svom Facebook nalogu napisao da je riječ o pozivu na intervju i da će se Mustafa dobrovoljno pojaviti.

“Spreman je da pojasni svaku okolnost koju KST istražuje.  Ovo je sve o čemu smo do sada obaviješteni i tražim da novinari pokažu razumijevanje i da ne kontaktiraju Mustafu u vezi sa ovim pitanjem”, prenio je njegov advokat.

Mediji su ranije prenijeli da je Rustem Mustafa prvi koga je Specijalni sud pozvao, da je poznat kao komandant Remi iz zone Lapa, te da je nakon završetka sukoba bio poslanik DPK u kosovskom parlamentu.

“Blic” je javio da je Mustafa 2015. osuđen samo na četiri godine zatvora jer je nečovječno postupao prema zarobljenim albanskim civilima jer je sumnjao u njihovu odanost terorističkoj OVK.

Kako dodaje portal, prema podacima više policija, Mustafa, koji je bio komandant OVK za teritoriju Laba, formirao je kriminalnu organizaciju koja kontroliše ovu oblast. Njega su, osim srpske BIA i bezbjednosne službe zapadnih zemlja označile kao jednog od glavnih organizatora terorističkih akcija od početka 2001. na KiM, u Makedoniji i opštinama na jugu centralne Srbije – Bujanovcu, Medveđi i Preševu.

Međunarodno vijeće Okružnog suda u Prištini 2003. ga osuđuje na 17 godina zatvora. Vrhovni sud Kosova je 2005. poništio presudu i naložio novo suđenje na kojem je 2013. Mustafa osuđen na četiri godine zatvora. Apelacioni sud u Prištini potvrdio je u novembru 2015. prvostepenu presudu. Mustafa je bio uhapšen i 2001. jer je, iako suspendovan, na stadionu u Prištini viđen u uniformi KZK, ali su za njega svjedočili Bajram Redžepi, Agim Čeku i Hašim Tači, zaključuje “Blic”.

Specijalni sud za Kosovo je formiran 2015. glasovima poslanika kosovske skupštine, a njegova je misija da istražuje navode iz izvještaja Dika Martija, o zločinima za koje se navodi da su počinjeni tokom 1998-2000 godine.

Tags
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tito
Gost
Tito

Nece ga osuditi.Ubijao je u ime americkih interesa.

Send this to a friend