Region

Pacoli: Vučić dolazi, poslije pritiska EU nismo imali izbora

Prištinske vlasti su, poslije intervencije SAD i EU, promjenile odluku o zabrani predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti Gazivode.

U petak uveče je odobren prvobitni plan njegove posjete Kosovu, potvrdio je kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli.

“Posjeta je odobrena. Ovo nije moja odluka, već odluka Vlade Kosova. Imali smo pritisak od EU i saveznika, tako da nismo imali drugi izbor”, rekao je Pacoli prištinskom portalu Kalzo.

Prištinski dnevnik Koha ditore, naveo je da je Priština oduku promijenila poslije “sugestije” SAD da se ne podižu tenzije, piše prištinski dnevnik.

“Ponovo smo razmotrili zahtjev i plan je odobren u skladu za prvobitnim zahtjevom i u skladu sa pravilima posjeta visokih zvaničnika u skladu sa Briselskim sporazumom”, Koha prenosi novu poruku vlasti u Prištini.

Dnevnik, takođe, navodi da su kosovske institucije tokom dana bile u kontaktu sa zapadnim državama oko ove odluke.

Prethodno, vlasti u Prištini nisu dozvolile predsjedniku Vučiću da u sklopu posjete Kosovu i Metohiji posjeti Gazivode, a tokom dana pojavila se i informacija da mu nije dozvoljena ni posjeta Zubinom potoku.

Vučić je u petak potvrdio da će ići na Kosovo kako je ranije najavljivano.

Da podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće na Kosovu, a posjetu će početi u Zubinom Potoku, gdje će obići branu Gazivode i Centar za ekologiju i razvoj sporta i Centar Crvenog krsta.

Vučić će posjetiti porodicu Kovačević u selu Ibarsko Postenje, a potom će obići Poljoprivrednu školu Priština sa privremenim sjedištem u Lešku.

On će se u Leposaviću obratiti učesnicima na zatvaranju Biznis foruma, a u Zvečanu će se sastati sa političkim predstavnicima sa KiM.

21 Komentara na "Pacoli: Vučić dolazi, poslije pritiska EU nismo imali izbora"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend