Region

Pahor danas raspisuje izbore

Pahor

Slovenački predsjednik Borut Pahor potpisaće danas odluku o raspuštanju sadašnjeg saziva parlamenta i raspisivanju novih izbora za 90 poslanika, potvrđeno je iz kabineta predsjednika Slovenije.

Tada će biti objavljen i datum održavanja izbora, a u opciji su posljednja nedjelja u maju ili prva u junu.

Iz kabineta predsjednika Slovenije saopšteno je da će Pahor prethodno obaviti završne konsultacije sa političkim strankama, a odluku o raspuštanju parlamenta trebalo je da potpiše jutros.

Pahor je tokom konsultacija sa strankama neformalno razgovarao o mogućem datumu izbora kako bi čuo njihove argumente, ali će odluku o datumu održavanja izbora donijeti samostalno, u skladu sa Ustavom i zakonski determinisanim rokovima.

Slovenački mediji javili su da je stranka premijera Slovenije Mire Cerara sklonija tome da izbori budu održani 3. juna, kako bi parlament mogao završiti neke započete postupke.

Među tim postupcima je i onaj koji se odnosi na prijedlog zakona kojim bi se Nova ljubljanska banka zaštitila od ishoda tužbi koje se protiv nje vode na hrvatskim sudovima u vezi sa pitanjem prenesene devizne štednje hrvatskih građana u toj banci.

Neke druge veće stranke zalažu se da izbori budu održani 27. maja.

Send this to a friend