Region

Palmer: Dijalog Beograda i Prištine treba hitno nastaviti

Sjedinjene Američke Države željele bi da se dijalog Beograda i Prištine hitno nastavi, a da postignuti dogovor može u potpunosti da se primjeni i da se “proda” javnosti obje zemlje, izjavio je za Glas Amerike zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer.

“Mi bismo podržali ukidanje tarifa ako je to potrebno za povratak dijalogu, to bi bio važan korak naprijed, ali vjerujemo da je važno da obje strane samostalno upravljaju izazovima i nađu način da se vrate pregovorima”, rekao je on.

Na pitanje da li to znači da ne postoji ništa što Vašington može da uradi i utiče na Prištinu da ukine tarife, Palmer je odgovorio da postoje stvari koje SAD mogu da urade i da to podrazumijeva i “podsticanje partnera na Kosovu da dobro i pažljivo razmisle o tome da li je uvođenje carina zaista u njihovom interesu”.

“Mi smatramo da je u najboljem interesu Kosova sveobuhvatni sporazum sa Beogradom, a da bi se došlo do sporazuma, potrebno je nastaviti dijalog, a da bi se nastavio dijalog, potrebno je da se prepreke u vidu carina uklone”, rekao je on.

Palmer je naveo da SAD sada zanima da se obje strane vrate pregovaračkom stolu.

“Da obnove dijalog i napreduju ka tom dogovoru, korak po korak. Ne mislim da bi postavljanje vještačkih rokova pomoglo u tom procesu, ali bismo voljeli da se pregovori nastave što je prije moguće, hitno”, kazao je.

“Ne gledamo na ovo kroz neke vremenske okvire. Podržavamo normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, voljeli bismo da vidimo da se dijalog nastavi što je prije moguće, i da se dvije strane dogovore o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa u pravo vrijeme. Da li će to biti ove godine, ne mogu da predvidim”, rekao je on.

Palmer je istakao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić “jasno rekao da je spreman da se vrati pregovorima kada se ukinu takse i da radi na postizanju dogovora o punoj normalizaciji odnosa”.

“Vjerujemo da je iskren i da je kosovska strana iskrena u namjeri da se postigne puna normalizacija odnosa, ali to su komplikovana pitanja – politički, pshiloški, emocionalno. I potrebno je vrijeme da se to riješi, a prvi korak je da se obje strane vrate za pregovarački sto i pokrenu stvari u pravom smjeru”, naveo je on.

Po njegovim riječima, cilj predstojećih sastanaka u Berlinu i Parizu je da se stvore uslovi da se obje strane vrate dijalogu uz posredovanje Evropske unije (EU) koji je već doveo do Briselskog dogovora i pomaka ka sveobuhvatnom dogovoru.

“Mi smo partneri Evropske unije koja vodi ovaj proces. Ne vidim zašto bi se to mijenjalo. Ako postoji uloga za nas, to je da budemo konstruktivni i da podržavamo taj proces; otvoreni smo za sve što je potrebno kako bismo podržali ovaj proces”, rekao je Palmer.

Govoreći o slobodi medija u Srbiji, Palmer je rekao da SAD godinama ulažu značajne resurse, direktne, deklarativne i političke u najširu podršku slobodi medija.

“Ono što je ključno da Srbija razumije i prihvati, jeste da je za napredak na evropskom putu potrebno više od rješavanja pitanja Kosova. Srbija će morati da ispuni kriterijume EU, a sloboda medija je jedan od suštinskih”, zaključio je Palmer.

Send this to a friend