Region Specijalni izaslanik američkog sekratara sa Vučićem

Palmer: Važno je poštovati rezultate izbora na Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa specijalnim izaslanikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Metjuom Palmerom da je zadovoljan sadržajem susreta ali nije otkrivao mnogo detalja. Rekao je da je zagovor bio “otvoren i iskren” ali da mu “pristojnost kao domaćina nalaže da javnosti ne otkriva baš sve”.

Predsjednik Srbije takođe je rekao i da očekuje da će uskoro, kako se izrazio, “za dva ili tri mjeseca”, biti nastavljen dijalog sa Prištinom.

“Želimo da dijalog bude ozbiljan i da vodi ka kompromisnom rješenju. Srbija je spremna za kompromis, ali nije i nikada neće biti spremna za ponižavanje sebe i svog naroda – i svog naroda na Kosovu i naroda u cjelini. Nikada nismo isticali bilo kakve ekstremne zahtjeve, niti ono što znamo da niko neće prihvatiti, zato smo pominjali kompromis”, rekao je Vučić.

Poručio je da “griješe i oni među Albancima i u dijelu međunarodne zajednice koji smatraju da je moguće da se pritiskom Srbija natjera da prihvati bilo šta suprotno svojim nacionalnim interesima, jer je tako nešto nemoguće”.

Palmer se na konferenciji za novinare obratio na srpskom a prva poruka bila je u vezi sa regionom.

Otvoreno je poručio da je odluka Evropske unije da ne dodijeli datum za početak pristupnih pregovora Sjevernoj Makedoniji i Albaniji “istorijska greška”.

“To je po našem mišljenju istorijska greška i loša poruka regionu”, rekao je Palmer poslije susreta sa Vučićem u Predsjedništvu Srbije.

Naveo je da SAD žele evropsku perspektivu za Zapadni Balkan i da će raditi na tome da ubijede lidere EU u to pre samita u Zagrebu u maju sljedeće godine.

Odgovarajući na pitanje novinara, Palmer je rekao je da je Srpska lista dobila podršku većine kosovskih Srba i da je time izborila pravo da bude predstavljena u vladi Kosova.

“Mislim da na Kosovu postoji prostor da se čuje mnogo različitih glasova, ali je važno i da se poštuju rezultati izbora”, poručio je on.

Palmer je naveo da je u razgovoru s kosovskim političarima i kandidatom za premijera Aljbinom Kurtijem, rekao da je važno da kosovski Srbi imaju priliku da se na Kosovu izraze i kroz politički proces.

Vučić pozvao Trampa da poseti Srbiju

Predsednik Srbije je poručio i da Srbija želi da intenzivira bilateralne odnose sa SAD.

“Koristim priliku da još jednom pozovem američkog predsjednika Donalda Trampa da posjeti Srbiju. Nijedan američki predsjednik od Džimija Kartera 1980. godine nije posjetio Srbiju i to bi bio snažan impuls razvoju naših odnosa”, rekao je Vučić.

Govoreći o odnosima sa SAD, Vučić je poručio da ne želi sukob sa, kako se izrazio, najvećom silom svijeta.

“Mi da ulazimo u sukobe sa Amerikom nećemo. Ja sam vam to rekao već bezbroj puta. Srbija da misli da može da pobijedi Ameriku i da se svađa sa Amerikom bi pokazala ne samo naivnost već i glupost, i meni ne pada na pamet da takvu politiku vodim. Zato ćemo sve probleme koje imamo umjeti da rješavamo na bilateralnom nivou štiteći svoje interese, ne podilazeći uvijek najmoćnijoj sili svijeta, ali dobro razumijevajući dokle i šta možemo da učinimo i kako možemo da učinimo”, rekao je Vučić.

Palmer je došao u Beograd nakon što je prethodno posjetio Prištinu i Skoplje, gde se sastao sa tamošnjim zvaničnicima.

Specijalni predstavnik državnog američkog državnog sektretara je 1. novembra u obraćaju studentima i članovima civilnog društva u Narodnoj biblioteci u Prištini rekao da Sjedinjene Države neće nametati rješenje Srbiji i Kosovu.

“Mi to ne možemo i nećemo uraditi. Nema konačnog rješenja dok Kosovo i Srbija ne postignu dogovor i dok ga ne potvrde oba parlamenta”, rekao je on i dodao da taj proces mora biti prioritet za sve građane Srbije i Kosova i sve lidere, uključujući i novu kosovsku vladu.

Palmer za RSE: Stranim investicijama do konačnog sporazuma

Što se tiče učešća Srbije u procesu dijaloga, Palmer je rekao da Srbija mora da promijeni svoju strategiju.

“Srbija se ponašala agresivno u svojim nastojanjima da delegitimizuje Kosovo. Kampanje za stimulisanje država da povuku priznanje Kosova i blokiranje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama moraju biti obustavljene. Srbija mora da prekine sa uznemiravanjem članova srpske zajednice na Kosovu koji su deo tamošnjih institucija. Stalna retorika konfrontacije sa obje strane mora biti obustavljena. Ovi postupci samo otežavaju atmosferu za sporazum koji je potreban Srbiji kako bi dostigla svoj puni potencijal i otvorila evropski put. Vučić i većina građana Srbije znaju da Srbija nikada neće postati članica EU, ako ne riješi svoj dugogodišnji spor sa Kosovom”, rekao je Palmer.

Dodao je da Srbija ostavlja prostor za političke i ekonomske gubitke dokle god činioci vlasti budu odbijali da prihvate Kosovo kao komšijsku državu.

Uoči dolaska u Beograd, Palmer je za makedonsku televiziju Alsat M izrazio zabrinutost Sjedinjenih Država zbog prisustva ruske vojne opreme u Srbiji.

“Postoji doza zabrinutosti zbog raspoređivanja ruske vojne opreme na teritoriji Srbije, ali i zbog mogućnosti da Srbija nabavi specifične ruske sisteme. To bi vodilo riziku da joj se uvedu specifične sankcije zbog kupovine ruske vojne opreme. Nadamo se da su naši srpski partneri svjesni toga”, rekao je Palmer odgovarajući na pitanja kakav je stav SAD povodom nedavno održane vojne vježbe srpske i ruske vojske “Slovenski štit” i prisustva raketnog sistema S-400 u Beogradu.

Vučić rekao je 2. novembra i da ga je iznenadilo to što je Palmer prilikom posjeta Prištini i Skoplju “govorio samo o obavezama Srbije, a ne i o obavezama Kosova”.

“Nijednog sekunda, recimo, nije spomenuo stvarne i objektivne obaveze Prištine, poput formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), što je njihova nesumnjiva međunarodno-pravna obaveza proistekla iz Briselskog sporazuma i svih kasnijih aneksa tog ugovora”, rekao je Vučić za “Večernje novosti”.

On je naveo da je očekivao da će Palmer u Prištini tražiti od kosovskih vlasti da “smanje očekivanja” i da se potrude oko kompromisa a da se ovako pita o čemu se uopšte pregovara.

“O tome u kom trenutku da priznamo nezavisno Kosovo a da nam oni za to ukinu takse? Mene to podsjeća na neku šalu. U svakom slučaju bićemo spremni na razgovore i za postizanje kompromisnih rješenja ali na poniženje Srbije nikada nećemo pristati”, rekao je Vučić.

Komentarišući Palmerovu izjavu o riziku od uvođenja sankcija zbog kupovine ruske vojne opreme, Vučić je rekao da Srbija nije nabavila sistem S-400, te dodao da SAD imaju različite aršine za različite zemlje, a kako je dodao eventualne sankcije bi bile “potpuno neopravdane i nepravedne”.

“Mi ćemo voditi računa svakako, jer ne bih želio da na bilo koji način bilo ko u Srbiji bude izložen sankcijama koje će nam uvoditi najjača svjetska sila. Bez obzira što bi one bile potpuno neopravdane i nepravedne”, rekao je Vučić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Floyd
Gost
Floyd

Pitanje za gospodu iz Crne gore: Kada bi nekim spletom okolnosti (a bilo ih je na pretek kroz istoriju) CG izgubila dio svoje teritorije uz blagoslov velikih sila (prisjetimo se Skadra), kako bi tada ovakvi zluradi komentari i ruganja djelovali na nas? Okanite se ljudi ruganja nad tudjom (a i nasom) nesrecom! Kosovo je u ovom trenutku oteto i mozda… Više »

Car
Gost
Car

Važno je da se poštuje da je Kosmet Srbija, sve ostalo ne vodi ničemu…

Titograd
Gost
Titograd

Smiješ li u Prizren dogodine, junače? Hahahahahahahahah

Lale
Gost
Lale

Titograd…sedi titograd i onako ne postojis

Deki
Gost
Deki

Ucicu da SRPSKIM barjakom titograde

Kralj
Gost
Kralj

Ti nijesi jos shvatio ono sto su u Srbiji odavno shvatili.

Send this to a friend