Region

Pao dogovor u Prištini, nema razmjene teritorija

Premijer Ramuš Haradinaj sastao se danas, nenajavljeno, sa predsjednikom Hašimom Tačijem, piše prištinska štampa.

Sastanak državnih lidera održan je u Skupštini Kosova jutros.

Kako navodi Gazeta ekspres, sastanku su prisustvovali i predsjednik parlamenta Kadrij Veseliji i potpredsjednici vlade Bedžet Pacoli, Fatmir Ljimaj i Dardan Gaši, prenio je KoSSev.

Haradinaj je, prema pisanju tog lista, nakon hitnog sastanka rekao da su se svi složili da ne razmjenjuju teritorije između Kosova i Srbije u Briselu.

Podsjetimo, među političkim predstavnicima Kosova postoji razmimoilaženje oko riješavanja pitanja Kosova, odnosno mogućeg razgraničenja sa Srbijom, o čemu su govorili srpski i kosovski predsjednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

Tači za tu ideju nije dobio podršku ostalih institucija zbog čega je zatražena vanredna sjednica parlamenta na kojoj mu ne bi bilo dozvoljeno da s Vučićem razgovara o razmjeni teritorija.

Prema pisanju prištinskih medija u srijedu, i Haradinaj i Ljimaj su najavili da bi dali podršku takvoj ideji. U vezi s tim, list “Zeti” danas navodi da bi kosovska skupština već idućeg utorka mogla da usvoji rezoluciju kojom se izražava protivljenje predlogu o eventualnoj “korekciji granica sa Srbijom”.

Šef kabineta kosovskog predsjednika, Bekim Čolaku, rekao je kosovskom listu da se “suverenitet Kosova brani samo ustavom, a ne nekakvom rezolucijom ili deklaracijom koju može usvojiti skupština ili bilo ko drugi”, prenijeto je u današnjem UNMIK-ovom pregledu štampe.

Inače, Vučić i Tači sastaće se 9. septembra u Briselu i taj susret, prema ranijim ocjenama, mogao bi biti ključan u raspetljavanju “kosovskog čvora”.

1 Komentar na "Pao dogovor u Prištini, nema razmjene teritorija"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend