Region

Papin najvažniji saradnik: Bez SPC ništa od kanonizacije Alojzija Stepinca

Papa Franjo i Stepinac

Kanonizacija kardinala Alojzija Stepinca mora biti trenutak zajedništva za cjelokupnu Crkvu, i katolike i pravoslavce. Kako na pravoslavnoj strani i dalje postoji otpor, do daljega, Stepinac neće biti proglašen svetim, najvažnija je (očekivana) poruka državnoga sekretara Svete Stolice kardinala Pietra Parolina, iz intervjua koji je dao katoličkom nedjeljniku Glas Koncila, piše Jutarnji.hr.

Kardinal Pietro Parolin najvažniji je saradnik pape Franja, a prošle sedmice boravio je u Hrvatskoj povodom ređenja novoga nadbiskupa i nuncija monsinjora Ante Jozića, i tada je dao intervju Glasu Koncila, koji je u srijedu objavljen na internetu. Razumije se da je najzanimljiviji dio u kojem on govori o Stepincu, i objašnjava da je kanonizacija nemoguća sve dok postoje otpori iz Srpske pravoslavne crkve.

Strpljivost
“Sveti Otac želi da kanonizacija kardinala Stepinca bude trenutak zajedništva za čitavu Crkvu, a ne razlog sukoba ili suprotstavljanja. Smatram da je u srži o tome riječ. To zahtijeva strpljivost i od Crkve u Hrvatskoj, koja, naravno, s velikom zebnjom i s velikom željom iščekuje tu kanonizaciju. Taj gest koja se posebno tiče jedne Crkve valja posmatrati u kontekstu čitave Crkve, a Papa treba upravo voditi računa o toj opštoj viziji…”, potvrdio je kardinal Parolin, inače, član Kongregacije za nauk vjere, Kongregacije za biskupe i Kongregacije za istočne Crkve.

Zatim je državni sekretar Svete Stolice dodao da nema novih detalja “u odnosu na ono što je već rečeno u vezi s kanonizacijom kardinala Stepinca, u smislu u kojem smo to mi objasnili biskupima i u kojem su to biskupi objasnili narodu”. Ali, ovo je prvi put da iz Vatikana priznaju kako su razgovori hrvatskih biskupa i srpskih episkopa o Stepincu – propali.

Dijalog
“Papa je izabrao metodologiju nastojanja da se približe stajališta, i kad je riječ o pitanju koje razdvaja (SPC i Katoličku crkvu u Hrvatskoj, op. aut.). Smatram takođe da je takva metodologija najispravnija. Poznat je Papino stav da je dijalog jedini instrument koji omogućava da se prevladaju razlike te da se pomire različita stajališta. Jedna faza toga dijaloga je ostvarena i nije postigla neki poseban rezultat jer se stavovi nisu približili. No vjerujem da je to put kojim treba ići s obnovljenom voljom. Na završetku susreta izražena je želja da se dijalog nastavi pa se nadamo da će se to ostvariti i donijeti plodove”, zaključio je kardinal Parolin.

U crkvenim krugovima u Zagrebu, istup najbližeg Papinog saradnika nije dočekan s iznenađenjem. Na Kaptolu podsjećaju da je prije gotovo tri godine, prilikom posjete Zagrebu, kardinal Parolin takođe odbio da precizira kad bi Stepinac mogao biti proglašen svetim, ali je izjavio i da je “kardinal Stepinac bio branitelj istine, a to je posvjedočio ne samo svojim riječima i naukom, nego je za to položio i vlastiti život”.

Parolin je tom prilikom pohvalio rad Mješovite komisije Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve “kao gestu od velike ekumenske

Žalosno je, ali za SPC Vatikan ima više razumijevanja

“To je stav na koji smo navikli. Prije pet ili šest godina bismo se iznenadili, ali u međuvremenu je postalo jasno da u Vatikanu nema razumijevanja za Hrvate, kao što je bilo tokom pontifikata Ivana Pavla II. Papa Franjo je kao jedan od glavnih ciljeva označio približavanje katoličanstva i pravoslavlja, a Stepinac predstavlja smetnju na tom putu”, rekao je sagovornik Jutarnjeg, koji je dobro upućen u odnose između HBK i Svete Stolice.

Prema njegovim riječima, niko od ovdašnjih biskupa nije sretan zbog politike pape Franja, pa čak ni članovi HBK, koje je imenovao sadašnji papa. Ali o tome niko od njih ne smije govoriti javno, “a i ne bi imalo smisla”, kako je rekao sagovornik s Kaptola.

“Žalosno je da u sadašnjem Vatikanu imaju više razumijevanja za SPC, koja i dalje otvoreno podržava velikosrpsku ideologiju, nego za Katoličku crkvu u Hrvatskoj. No, niko od biskupa nije se usudio to izgovoriti javno, možda zato što znaju da ne bi postigli ništa. Tako preostaje vjerovati da će neki budući papa proglasiti Stepinca svetim, jer od Franje to ne treba očekivati, što je definitivno potvrdio kardinal Parolin”, zaključio je sagovornik.

45

avatar
1000
20
25
0
 
42
NikoJohnJa samBotunMarko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
John
Gost
John

Papa nije vječan

Ja sam
Gost
Ja sam

Trt Milojka

eu kolonija
Gost
eu kolonija

papa je jevreje nazvao braćom katolika. moskovski patrijarh se dogovorio s papom da će odnosi pravoslavne I katoličke crkve ići preko srpske pravoslavne crkve. mislim da je samo ovo dovoljno da se zna gdje je kome mjesto

susjed
Gost
susjed

Prije ili kasnije bude onako kako mi želimo da bude. Lijep pozdrav.

Vava
Gost
Vava

Ima vrijeme za 100 200 god

Stockholm 🗣️
Gost
Stockholm 🗣️

2kod1
Quantum fizika

Lana
Gost
Lana

Sasvim je jasna pragmatičnost Papina odgovora u sadašnjem trenutku na zahtjeve za proglašenjem Stepinca svetim. Njegov pontifikat je obilježen ekumenizmom što je vidljivo i iz odabira zemalja i regija za pastoralna putovanja – Koreja, Japan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Maroko itd. Posebno je posvećen dijalogu u državama gdje su katolici i/ili kršćani manjina. Nema tu nikakvog divljenja, niti pretjeranog razumjevanja za… Više »

Kokot
Gost
Kokot

Kako smo jaki što je ovooooo

Srbo
Gost
Srbo

Papa je rekao da je Irinej jedan grande patrijarho , a zamislite da je upoznao našeg mitropolita Amfilohija , prešao bi u pravoslavlje. Velika stvar je ovo za hrišćanstvo , uje ne spadaju tu, a siguran sam da i u arhivama Vatikana ima dosta toga oko uloge Stepinca samo neće da kažu. Takođe priznaju u Crnoj Gori samo jednu crkvu… Više »

Niko
Gost
Niko

🤣🤣🤣
Ne mlati

mrkela
Gost
mrkela

Jedni druge drže za logore !Beograd je bio najveći logoraški grad ali ih je imao dosta !

srbin
Gost
srbin

Hvala Katoličkoj crkvi. Dobrim vratiti.

Max
Gost
Max

Najgora stvar koja se dešava crnogorskom narodu je autošofinizam. Crnogorci su a protive se CPC i podržavaju SPC. Podržavaju srpskog premijera umjesto crnogorskog, protive se crnogorskom nacionalizmu a podržavaju srpski. A nacionalno se izjašnjavaju kao Crnogorci. Kriza identiteta

radetoronto
Gost
radetoronto

Sve zavisi kako pojedinac gleda na koncept “crnogorstvo”. U CG imate tri vrsta Crnogoraca: Srbi-crnogorci, Crnogorci-srbi, i na kraju Crnogorci. Istorija kod vas je veoma komplikovana, plus moras dodati moderni drustveni koncepti kao samo-opredeljenje, itd.

Srbo
Gost
Srbo

Svi mi smo Crnogorci u to nema zbora al isto tako i Srbi i naša vjera je pravoslavna koju živimo kroz MCP tj. SPC.
Mi nemamo krizu identiteata niti nam je ko može uzeti ili nametnuti. Vidi ti to do vas šta se zbiva.

Leon
Gost
Leon

Spartanci, čudo ne pišete ćirilicom?

Kicoš
Gost
Kicoš

Što ti ne pričaš turski?

Lord
Gost
Lord

Kicoš, pa vašu zastavu je stvorio turski sultan, vi ste njihovi miljenici

Botun
Gost
Botun

Koju Lorde? Alaj barjak?

Vava
Gost
Vava

Ili arabsko pismo

Brat
Gost
Brat

Hehe, kako smo jaki, ni Vatikan ne može da proglašava svece bez pristanka SPC, a ne Milo da pravi neku partijsku sektu.

Karl
Gost
Karl

Pa kad imate masona u Vatikanu

Vava
Gost
Vava

Mislis na mirasa dedejica

Olijko
Gost
Olijko

Ovaj papa nije za svagda

Marko
Gost
Marko

Nije naravno, strpljivo sacekajte da umre ovaj pošteni sveštenik, i proglasite tog zločinca svetcem, da vam bude na ponos, kao npr Ante Pavelić i slični…

Bože, sačuvaj me od ovakvih!

Lord
Gost
Lord

Podržavam stav našeg mitropolita CPC, Mihaila, oko Stepinca

Rajo
Gost
Rajo

Ko ti je taj Mihailo? Jeli to onaj što ga nijesu puštili u Vatikan na inauguraciju jer je ništa i ne predstavlja nikoga

Lord
Gost
Lord

Mason je na čelu Vatikana, nažalost

srbin
Gost
srbin

Na tvoju žalost, a na sreću ostatka svijeta nisi u pravu, Lorde.

Karl
Gost
Karl

Prisustvovao je inauguraciji

Rajo
Gost
Rajo

Jes, iza ograde

Vele
Gost
Vele

Moje komite, pojma nemate sa kim ste se zakačili…

Nenad
Gost
Nenad

Ne bi me cudilo da je dps ostao na vlasti da stepinac dobije ulicu u pg

Lord
Gost
Lord

A pop Maca ti ne smeta što je svetac? Stepinac nije zločinac

Mile
Gost
Mile

Necinjenje je oblik saucesnistva…

radetoronto
Gost
radetoronto

Meni smeta, ali nisam spreman da odbacim veru zbog popova, jer ja ne idem u crkvu zbog popova nego zbog vere.

Karl
Gost
Karl

Mason👎

ok coral
Gost
ok coral

i papa se boji litija !!

Mile
Gost
Mile

Dobar!

Leon
Gost
Leon

Odavno je bilo jasno da Papa favorizuje Srbe i SPC, nažalost nije kao svoji prethodnici. I u CG bi bila bolja situacija oko SPC da je živ Papa Jovan Pavle II

Mikac678
Gost
Mikac678

“Favorizuje” zato što vidi SPC pod okriljem Vatikana u samom tekstu ti je dat odgovor- da spaja ne razdvaja. Sam Stjepinac je imao čudnu u ulogu u Pavelićevoj Hrvatskoj a prije rata je bio veliki pobornik Jugoslavije

Sv.Petar
Gost
Sv.Petar

Sto su trazili svestenici SPC u Vatikan i kad je u pitanju Stepinac i kada je u pitanju nas zakon o slobodi vjeroispovjesti???

POJK
Gost
POJK

Bravo za Papu. Čovjek se rađa, a vrijeme ga iskušava.

džaba litanje
Gost
džaba litanje

Papa Franjo je mason i globalist. Kada je časopis TIME ovog čovjeka proglasio za ličnost godine, maske su pale. Ne zanimaju me ni papa ni Risto, sve su to licemjeri.

Komitebazde
Gost
Komitebazde

A Miksailo pod tendu

Send this to a friend