Region

Pendarovski potpisao zakone koje Ivanov nije htio

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski potpisao je danas ukaze o proglašenju četiri sistemska zakona, koje je njegov prethodnik Đorđe Ivanov odbijao da potpiše jer nose novo ustavno ime države.

Kako je saopšteno iz predsjedničkog kabineta, prvi zakoni koje je Pendarovski potpisao su Zakon za sudove, Zakon za upravne sporove, Zakon za prekršaje i Zakon o izmjeni Zakona za organiziciju i rad u organima državne uprave.

“Riječ je o sistemskim zakonima za koje bivši predsjednik Ivanov nije bio potpisao ukaze za proglašenje”, navodi se i ističe da Pendarovski smatra da su donošenje tih zakona i njihova primjena od vitalnog interesa za građane Sjeverne Makedonije.

Pendarovski je, dodaje se, potpisao i ukaz o proglašenju novog zakona o energetici, koji predviđa zamjenu fosilnih goriva energijom dobijenom iz obnovljivih izvora.

“Time se stvara osnov za rješavanje jednog od najgorljivijih pitanja u našem društvu, zaštita životne sredine i zdravlja ljudi”, navodi se u saopštenju kabineta novog predsjednika Sjeverne Makedonije, koji je funkciju preuzeo u nedjelju 12. maja.

Send this to a friend