Region

Peti dan protesta u Albaniji zbog smrti mladića, demonstranati se sukobili s policijom

Printscreen

Protesti zbog smrti 25-godišnjaka na kojeg je pucala policija nastavljeni su u Albaniji peti dan zaredom.

Mladića je upucao policajac tokom potjere u vrijeme policijskog časa uvedenog u okviru mjera preduzetih na suzbijanju koronavirusa.

Demonstranti su se najprije okupili na Trgu Skenderbeg u Tirani, gde su se sukobili sa policijskim snagama nakon poziva da se raziđu zbog zabrane masovnih okupljanja u okviru mjera protiv pandemije.

Stotine demonstranata je potom marširalo Bulevarom narodnih heroja uz povike “Pravda za Klodijana” i “Bez pravde nema mira”, a prilikom prolaska pored sjedišta premijera Albanije zabilježeni su incidenti.

Posle ostavke ministra unutrašnjih poslova Sandera Lešaja, demonstranti zahtijevaju ostavku generalnog direktora albanske policije Ardija Veljujija, kao i reformu policije.

Demonstranti su sa transparentima na kojima je pisalo “Policija svuda, pravde nigdje” i “Čak je i policijsko nasilje pandemija”, nastavili marš Bulevarom do sedišta Ministarstva unutrašnjih poslova.

Demonstranti su i prethodnih dana bili nasilni, a policija je uzvratila suzavcem.

Klodian Raša (25) je u noći 8. decembra upucan od policajca tokom potjere u vrijeme policijskog časa. Prema saopštenju policije, Raša se na poziv policije nije zaustavio nego je počeo da bježi i potom je jedan policajac pucao u njega.

Sudski okružni sud u Tirani izrekao je mjeru “hapšenje u zatvoru” za policajca Nevalda Hajdaraja, kojeg vlasti optužuju da je tokom službe u Tirani pucao u mladića službenim oružjem.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
maśa
Gost
maśa

Bravo Albanci , ovako se to radi, moraju da znaju da rade za narod, a ne protiv njega, svi apsolutno svi , svaka institucija!

Send this to a friend