Region

Peticija upućena Tusku: EU da ne odlaže početak pregovora sa Skopljem i Tiranom

Tusk

Više od 80 nevladinih organizacija sa Zapadnog Balkana uputilo je peticiju predsjedniku Evropskog savjeta Donaldu Tusku u kojoj se to tijelo EU poziva da ne odlaže početak pregovora o članstvu Sjeverne Makedonije i Albanije u Uniji.

U peticiji se izražava zabrinutost da bi dalje odlaganje početka tih pregovora negativno uticalo na proevropski stav stanovnika cijelog regiona, da bi moglo da utiče na kredibilitet Evropske unije i da obeshrabri političke elite u regionu u rešavanju drugih važnih bilateralnih sporova.

“Organizacije civilnog društva Zapadnog Balkana izražavaju nadu i očekivanja da će Evropski savjet ispuniti obećanje o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u junu 2019. godine, kako stoji u Zaključcima Savjeta o proširenju i stabilizaciji i procesu pridruživanja, usvojenim 26. juna 2018. godine”, navodi se u peticiji.

Nevladine organizacije iz regiona smatraju dobrosusjedske odnose jednim od ključnih faktora konsolidacije Zapadnog Balkana i njegove brže integracije u EU, stoji u peticiji.

“Visoko cijenimo hrabrost i upornost lidera Sjeverne Makedonije i Grčke i obrazac za rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja koji su postavili. Vjerujemo da će to doprinijeti rješavanju drugih sporova u regionu i da će donijeti stabilnost i evropsku budućnost svima nama”, dodaje se u peticiji.

Peticiju je potpisalo 85 nevladinih organizacija, među kojima su Evropski pokret u Srbiji, u Crnoj Gori i u Sjevernoj Makedoniji, Fondacija za otvoreno društvo iz Srbije i Albanije, Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije, Kosova, Crne Gore i BiH, Helsinški komitet za ljudska prava u Srbiji, Beogradski centar za ljudska prava, Beogradski centar za bezbjednosnu politiku, Centar za evropske politike.

Među potpisnicima peticije je i 12 pojedinaca iz regiona. To su diplomate Ivan Vejvoda i Goran Svilanović, bivša direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević, bivša šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić, koordinatorka projekta REKOM Nataša Kandić, glavna i odgovorna urednica Novog magazina Nadežda Gaće.

Send this to a friend