Region Hapšenja u Hrvatskoj

Plenković dobio pismo sa bijelim prahom, prijete mu novičokom

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković juče je u sjedištu stranke dobio pismo s bijelim prahom u kojem mu se prijeti smrću, javljaju tamošnji mediji.

Policija je uzela koverat sa sumnjivim sadržajem i sprovodi uviđaj.

Portal Večernji.hr prenosi da se pismo završava riječima “a za izdajnike jedan od ljekova je i novičok”.

Podsjeća se da je policija danas u Zagrebu uhapsila i krivično prijavila 48-godišnjaka koji je 14. oktobra na Facebook-u objavio poruku u kojoj otvoreno preti premijeru smrću.

Policija je u saopštenju navela da je istragu započela “na osnovu dostupne informacije o ozbiljnoj prijetnji objavljenoj na društvenoj mreži i da je trebalo potvrditi sumnju i sprovesti kriminalističku istragu kako bi se otkrila pozadina profila na društvenoj mreži”.

Precizira se da je prijetnja objavljena 14. oktobra u ranim jutarnjim satima s ciljem da se ozbiljno uznemiri i zastraši osoba kojoj je upućena.

Kriminalističkom istragom utvrđeno je da je 48-godišnjak putem svog mobilnog uređaja pristupio svom profilu na društvenoj mreži i na taj način objavio tekst kojim je iskazao prijetnju smrću, stoji u saopštenju.

Kaže se da su pretragom njegovog mobilnog telefona policijski službenici pronašli spornu objavu i na taj način potvrdili sumnju.

Uhapšeni je predat pritvorskom nadzorniku, a krivična prijava dostavljena je nadležnom državnom tužiocu.

Pretodno danas je uhapšen i 63. godišnji muškarac koji živi u istom selu kao pokojni napadač Danijel Bezuk koji je pucao na Markovom trgu, a policija je utvrdila da je nakon napada govorio da je Bezukova meta bio Plenković i kako on sam mašta o tome da ga ubije. Kod njega je pronađeno i vatreno oružje kao i eksplozivne materije.

Send this to a friend