Region

Plenković: Na hrvatskim kovanicama eura Nikola Tesla, glagoljica…

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković je na pres konferenciji upitan može li otkriti koji će hrvatski simboli biti na kovanicama eura. Tamošnji premijer se malo dvoumio hoće li odgovoriti, ali na kraju je ipak otkrio, prenosi Jutarnji.hr.

“Prije toga samo bih rekao da ćemo učiniti sve da ispunimo kriterijume da uđemo u eurozonu 2023. Svaka zemlja ima mogućnost na jednoj strani kovanice imati neki nacionalni motiv, pa tako i mi”, rekao je.

Kako je dodao, iskristalisali su se sljedeći predlozi – šahovnica, mapa Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica.

“To bi otprilike bio koncept. Šahovnica kao podloga, a onda bi išlo redom – karta Hrvatske na dva eura, kuna na jedan euro, na 50, 20 i 10 centi Tesla i na 5, 2 i 1 cent glagoljica“, rekao je Plenković.

Dodao je da je Nikola Tesla došao na temelju internet ankete kao najpoželjniji.

“Izbacio je Dubrovnik i ušao u petorku”, rekao je Plenković.

Iz Hrvatske narodne banke navode da su osnovni kriterijumi za odabir kojima su se pri odlučivanju vodili članovi Komisije za odabir i Komisije za novac bili prihvatljivost motiva najširem dijelu javnosti, nezavisno o regionalnoj pripadnosti, godinama, svjetonazoru ili političkom opredjeljenju kao i njegova djelotvornost da bude nacionalni simbol, odnosno da postiže visok stepen identifikacije u najširoj javnosti.

Pritom je ključno bilo da motiv predstavlja Hrvatsku, bilo kroz opšte prihvaćene simbole, velikane, kulturne ili prirodne znamenitosti, izume ili istorijska zbivanja.

Send this to a friend