Region

Plenković povodom godišnjice Oluje: Nespremnost nekih da se suoče s prošlošću odgađa pomirenje

Foto: Facebook Andrej Plenković

Hrvatska danas obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branirelja, te 23. godišnjice operacije Oluja. Centralna svečanost organizovana je na Trgu dr. Ante Starčevića u Kninu, a prisustvovali su joj državni vrh Hrvatske, građani, branitelji, predstavnici braniteljskih porodica, izaslanstva Izraela i SAD-a, ali i član Predsjedništva BiH Dragan Čović. Hrvatski premijer tim povodom se osvrnuo i na poruke iz Srbije.

“Oluja je Hrvatskoj donijela toliko priželjkivanu slobodu, označila kraj rata i donijela nam trajni mir. Zahvaljujući braniteljima i slozi naroda u samo četiri dana oslobođen je najveći dio do tada okupiranih područja Hrvatske. Oluja je poništila okupaciju hrvatskih krajeva započetih u augustu 1990. godine i porazila politiku režima Slobodana Miloševića. Zahvaljujući Oluji osigurana je mirna reintegracija Vukovara i cijelog hrvatskog podunavlja. Takođe, omogućen je slom opasade Bihaća i oslobađanje velikog dijela prijateljske BiH, omogućeno je potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Najteži trenuci nisu slomili naš duh i vjeru, zahvaljujući jedinstvu odbranili smo i obnovili zemlju. Ta sloga nam i danas treba biti poticaj da nastavimo raditi na igradnji snažne domovine”, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

🇭🇷🇭🇷

Gepostet von Andrej Plenković am Sonntag, 5. August 2018

Osvrnuo se i na poruke koje su juče stizale iz susjedne Srbije, posebno poruku srpskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je u Bačkoj Palanci, uoči obilježavanje godišnjice Oluje kazao da je “Hitler htio svijet bez Jevreja, a Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba”. Plenković je kazao da Hrvatska Srbiji pruža ruku pomirenja od 1994. godine i da želi dobre odnose.

“Želimo dobrosusjedske i dobre odnose izgrađena na istini i pravdi i suočavanju s prošlošću, ali nespremnost nekih da se suoče s prošlošću odgađa pomirenje”, poručio je Plenković.

Govorila je i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović koja je poručila da su branitelji ugradili svoje živote u temelje Hrvatske kako bi ona bila slobodna, uređena, napredna i bogata.

“Prije 23 godine podizanjem bardaka na tvrđavi označen je početak naših pobjeda, imamo pobjednički mentalitet, što smoi dokazali širom svijeta. Hrvtska ima pravo težiti da bude među najboljima, ima pobjedničku vojsku i pobjednički narod. Koliko možemo učiniti kada smo složni i jedinstveni pokazali su naši nogometaši koji su pokazali svijetu ko su i kakvi su Hrvati, šta mogu učniti kada se ujedine. Pred nama su novi izazovi, daljnja izgradnja pravednijeg društva, stvaranje boljih uslova za život, snažna država je uvjet za sigurnost”, kazala je Grabar Kitarović.

Osvrnula se i na strateške partnere Hrvatske, rekavši da je jedan od njih i Bosna i Hercegovina, domovina i država hrvatskog naroda.

“Hrvatska je neraskidivo povezana s BiH. Podržavat ćemo put BiH u EU, ostajući privrženi razvoju najboljih međusobnih odnosa, pružajući podršku Hrvatima koji žele ravnopravnost i ostvarivanje prava u BiH”, istakla je Grabar-Kitarović.

Nakon obraćanja na gradskom trgu uslijedilo je podizanje zastave na vrhu Kninske tvrđave, čitanje imena poginulih i nadlijetanje borbenih aviona iznad tvrđave. Svečanost je nastavljena vojnim mimohodom i misom za domovinu.

13 Komentara na "Plenković povodom godišnjice Oluje: Nespremnost nekih da se suoče s prošlošću odgađa pomirenje"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend