Region

Počelo suđenje za nasilje u Sobranju u aprilu 2017.

Sadašnji makedonski premijer Zoran Zaev, povrijeđen je u napadu u Sobranju

Suđenje grupi od 30 učesnika nasilja u parlamentu Makedonije u aprilu 2017. godine, optuženih za terorističko ugrožavanje ustavnog poretka, počelo je u srijedu u Skoplju. Među optuženima su i bivši direktor Biroa za javnu bezbjednost Makedonije u vrijeme vlasti VMRO DPMNE i šef njihovog štaba Mitko Čavkov, pet poslanika te opozicione partije i vođe protesta “Za zajedničku Makedoniju”, čiji su učesnici nasilno upali u parlament, a među njima je bilo i ljudi sa “fantomkama”.

Optužene je, dok su dolazili na suđenje, pred krivičnim sudom Skoplje 1, dočekala manja grupa pristalica, koja je nosila transparente “Sloboda za patriote”, pjevala makedonske pjesme, uz zvuke bubnjeva i zurli, i uzvikivala “Evropa mafija” i “NATO fašisti”.

Suđenje se održava pod jakim policijskim obezbjeđenjem oko sudskog kompleksa, koji se nalazi u širem centru Skoplja.

Predmet nazvan “Krvavi četvrtak” vodi se pred odjeljenjem suda za organizovani kriminal, koji je već zakazao 37 termina za glavnu raspravu do početka decembra.

Od optuženih, njih 11 se nalazi u zatvoru od početka istrage, na ljeto prošle godine, 11 je u kućnom pritvoru, a osam imaju druge mjere za obezbjeđenje prisustva na suđenju.

Makdonsko državno tužilaštvo je 27. marta ove godine podiglo optužnicu i tada je objavilo da je istragom utvrđeno da su optuženi djelovali sa različitih pozicija i iz različitih grupa, ali u saradnji i koordinaciji, i da su svi imali isti cilj-da se onemogući funkcionisanje parlamentarne većine i Sobranja Makedonije.

Tužilac je, kako je tada istakao, obezbijedio dokaze da su optuženi sa namjerom da ugroze ustavni poredak i bezbjednost Makedonije i da onemoguće izbor predsjednika parlamenta, izazvali nasilje kojim su ugrozili živote poslanika, novinara, službenih lica i zaposlenih u Sobranju i da su time stvorili osjećaj nesigurnosti, ugroženosti i straha među građanima.

Tada je rečeno i da je znak za početak nasilja nad poslanicima parlmentarne većine, koji su predvodili SDSM i DUI, dat u 14.30 telefonskom naredbom, za koju se kasnije saznalo da je bila iz Beča gdje se nalazio tadašnji lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski i da je poziv obavio član njegovog obezbjedjenja.

Bivši premijer je negirao da je njegov tjelohranitelj dao naredbu ali je rekao da je razgovrao sa bratom o porodičnim stvarima. Taj tjelohranitelj Gruevskog je brat jednog od osumnjičenih za nasilje u Parlamentu Makedonije.

Prema Tužilaštvu za organizovani kriminal, koje je vodilo istragu, utvrđeno je da je jedan od učesnika nasilja u Sobranju imao namjeru da puca na lidera parlamentarne većine i sadašnjeg premijera Zorana Zaeva, ali da to nije uradio jer je Zaev bio zaštićen.

Tokom nasilja pristalica VMRO DPMNE u Sobranju Makedonije 27. aprila prošle godine teže ili lakše je povrijeđeno više poslanika parlamentarne većine i novinara.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend