Region

Srušena crkva u dvorištu Fate Orlović

Crkva u dvorištu Fate Orlović u Konjević Polju, kod Bratunca, jutros je srušena, a očekuje se da cijeli posao uklanjanja ostataka tog objekta sa posjeda Orlovićeve bude završen tokom vikenda.

Sarajevski portal Klix objavio je snimak koji svjedoči da je, pošto je sa crkve uklonjen krst, bager srušio za samo nekoliko minuta.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) je saopšteno da je postupajući tužilac, koji radi na predmetu za neizvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, poslije zahtjeva za informacije od Vlade Republike Srpske i nadležnog ministarstva o preduzetim aktivnostima, dobio informaciju da su radovi na uklanjanju crkve počeli danas.

“Nakon što je Tužilaštvo BiH formiralo predmet za neizvršenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u vezi izmještanja crkve u Konjević Polju, iz dvorišta Fate Orlović, postupajući tužilac zatražio je od nadležnih institucija informaciju o preduzetim aktivnostima, s obzirom na rok za izvršenje presude”, navedeno u saopštenju Tužilaštva.

Dodaje se da je tužilac informisan da je početak radova zakazan za 5. jun, kao i da će u narednim danima biti izvršeno uklanjanje objekta, kako nalaže presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Srpska pravoslavna crkvena opština crkvu je izgradila na imovini koju je u vrijeme rata u BiH Fata Orlović morala da napusti, skupa sa sedmoro djece i mužem, koji je stradao u ratu.

Evropski sud za ljudska prava je 1. oktobra 2019. donio presudu kojom se nalaže da Bosna i Hercegovina mora ukloniti crkvu.

Vlasti RS ranije su najavljivale da će crkvu izmjestiti sa tog prostora na neku drugu lokaciju, a ne da će biti srušena.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
generacija 63
Gost
generacija 63

Pitam se kad će Crna Gora smo snage da sruši konzervu sa Rumije?
Da DPS nije kalkuliso I trgovao sa amfilohijrm I srušio odmah ono zastiđe ne bi danas bili u ovoj poziciji.

BellaCiao
Gost
BellaCiao

Uskoro

Milica
Gost
Milica

Nije SPC iznad zakona. Sta su oni radili, sacuvaj boze, gradili u necijem dvoristu

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Niko nije jači od zakona i države,pa ni SPC,osim u CG,evidentno!!

BellaCiao
Gost
BellaCiao

Žalosno što su uopšte koristili sakralni objekat za obilježavanje teritorije i gradili na nečijoj velikoj muci.
SPC stvara kod normalnih ljudi stravičan animozitet prema sopstvenoj pravoslavnoj vjeri, ali treba odvojiti to u sebi. Velikosrpska monstruozna politika na jednu stranu, zajedno sa dijelom SPC. A lični ośećaj o vjeri i Bogu na drugu.

badžana
Gost
badžana

Reče li ono ranije onaj predsjednik republike šumske, da je nikad neće srušit?!

Kardinal
Gost
Kardinal

Kakva je to crkva, kako propagira vjeru i mir kada silom otima tudju imovinu!?

Andrey
Gost
Andrey

Fata je simbol i svetionik pravne drzave!

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Uvijek bilo, oteto prokleto.

Mongro
Gost
Mongro

Nego kako nego da se sruši! Spc gradi vjeru na muci drugoga!

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Mora da su tu blagosiljana ona junacka dijela od kojih se cijeli svijet uzasava i gadi.Tu su oni zlikovci blagosiljani u njihove pohode.

Nika
Gost
Nika

Pravda je spora ali dostižna!

Send this to a friend