Region

Policijske i bezbjednosne agencije procijenile je li bezbjednost BiH upitna

Ilustracija, foto: Pixabay

Procjena opasnosti koju organizacije “Srbska čast” i “Askeri” predstavljaju za mir i bezbjednost, te izvještaj o njihovom djelovanju, trebalo bi do kraja sedmice da bude dostavljen Parlamentu Bosne i Hercegovini.

Izvori otkrivaju da su izvještaje o bezbjednosnoj situaciji, s posebnim naglaskom na djelovanje pomenutih organizacija koje su proteklih dana dospjele u žižu javnosti, odvojeno sastavile sve policijske i bezbjednosne agencije u BiH.

U tim dokumentima se navodi da “Srbska čast” zvanično nije registrovana kao nevladina organizacija ili udruženje u Republici Srpskoj, ali da su postojale tendencije da se to dogodi.

S druge strane, u dijelu izvještaja koji se odnosi na “Askere” zaključak je da se radi o organizaciji sa snažnim vehabijskim uticajem, čiji je cilj radikalizacija bošnjačke omladine.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić potvrđuje da bi izvještaj o djelovanju “Askera” i “Srbske časti” do kraja ove sedmice trebalo da bude predat članovima Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH.

”Znam da je izvještaj napravljen, ali vjerujte da ga još nisam uspio pročitati zbog objektivnih razloga, odnosno službenog odsustvovanja iz BiH. Ono što je sigurno jeste to da će izvještaj za koji dan biti proslijeđen nadležnima u Parlamentu BiH”, naglasio je Mektić.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend