Region

Politički lom u Albaniji: Rama se izvinio Kosovu

Albanski predsednik Iljir Meta odbio je da potvrdi imenovanje Genta Čakaja na mjesto ministra spoljnih poslova.

Time je izazvao ozbiljni politički potres u Albaniji u koji su se uključili i političari sa Kosova.

Albanski premijer Edi Rama uputio je seriju oštrih poruka protivnicima imenovanja Čakaja za šefa diplomatije, navodeći da je odluka predsjednika Mete da odbije njegovog kandidata “protivustavna i sramna”, prenosi RTS.

“Argumenti koje je ponudio gospodin predsjednik su na zastrašujuće skandaloznom nivou. Izvinjavam se Kosovu zbog ove sramote”, napisao je Rama na Tviteru, pošto je Meta odbio da potvrdi izbor Čakaja na mjesto ministra spoljnih i evropskih poslova Albanije.

Čakaj, koji je do sada bio zamjenik ministra spoljnih poslova, u središtu kontroverzi našao se zbog činjenice da je podržao kosovskog predsjednika Hašima Tačija u ideji o razgraničenju sa Srbijom, poslije čega je oštro reagovala i bivša šefica prištinskog tima za pregovore u Briselu Edita Tahiri.

Tahirijeva je snažno podržala stav Iljira Mete, navodeći da je potez albanskog predsjednika “vizionarski” i “u službi očuvanja granica”.

“Čak se i Edita Tahiri pridružila kukavicama”, odgovorio je Rama.

Meta je odluku obrazložio time da tridesetogodišnji Čakaj nema dovoljno iskustva za ovako složen posao, te da zastupa stav o kosovskim granicama koji je u suprotnosti s politikom Tirane.

“Ovakav stav Čakaja je destruktivan i opasan”, naveo je Meta.

Rama je Čakaja kanidovao za ministra spoljnih poslova pošto je njegov prethodnik Dmitri Bušati smijenjen jer se, navodno, zalagao za rešenje višedecenijskog problema s Grčkom oko pomorske granice, pri čemu je bio spreman za izvjesne ustupke Atini, prenosi RTS.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Titograđanin
Gost
Titograđanin

Kosovo je pored Srbije! Dogodine u Prizren, hahahahahahaaaa…

LOLcina
Gost
LOLcina

Ja sam mislio da smo mi i Albanci isti narod.

Nindža Pipun
Gost
Nindža Pipun

Ajde, oči povadili…

Bhf
Gost
Bhf

Želja ti je ali kad je Kosovo u pitanju svi Albanci misle i rade isto

Ćita banana
Gost
Ćita banana

Ihaaaa pukla tikva!

Send this to a friend