Region

Politiko: Kosovski političari paniče zbog Specijalnog suda

Najviši kosovski političari postali su nervozni jer se Specijalan sud priprema za izdavanje optužnica za ratne zločine, piše “Politiko”.

SAD i EU upozoravaju da se ne blokira procesuiranje bivših gerilaca.

Portal navodi da je grupa poslanika u kosovskom parlamentu prošlog mjeseca pokušala da suspenduje zakon o novom sudu, kao i da kosovski predsjednik Hašim Tači, koji je bio za to da se u parlamentu odobri osnivanje suda 2014. godine, sada kaže da će potpisati odluku parlamenta o suspenziji.

Iznenadni zaokret alarmirao je zapadne sile – SAD su izrazile duboku zabrinutost, a američki ambasador u Prištini kazao je da će Vašington na ukidanje zakona gledati kao na “zabadanje noža u leđa”.

Sa druge strane, šefica kancelarije EU u Prištini nazvala je taj pokušaj “užasnim i štetnim za Kosovo”.

Portal piše da su Tači, premijer Ramuš Haradinaj i drugi politički lideri bili “visokorangirani lideri gerilske grupe Oslobodilačke vojske Kosova, koja se borila protiv Srba”.

U nadležnosti Specijalnog suda je procesuiranje članova OVK koji su sprovodili kampanju nasilja i zastrašivanja Srba, drugih etničkih grupa i političkih protivnika tokom i nakon sukoba na KiM od 1998. do 1999. godine.

Porast političkog protivljenja prema sudu povećao je mogućnost hapšenja nakon što optužbe budu konačno izdate, naveo je Politiko.

Brat premijera Daut Haradinaj, koji je takođe poslanik i bivši komandant OVK, rekao je da će se bivši pripadnici OVK pridružiti sprječavanju hapšenja.

Napore za ukidanje zakona o Specijalnom sudu predvodio je Nait Hasani, poslanik vladajuće Demokratske partije Kosova, koju su osnovali Tači i drugi bivši lideri OVK.

“Specijalni sud je bio i biće neprihvatljiv za Kosovo. To je politički sud koji želi da kazni samo vojnike OVK zbog navodnih ratnih zločina”, rekao je Hasani.

Send this to a friend