Region

Porfirije: Kosovo suštinski dio Srbije, referendum održan 1389. godine

Porfirije

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je danas da je Kosovo suštinski dio Srbije, a da je “referendum o Kosovu održan na Vidovdan 1389. godine”.

“Mislim da tu ne postoji nikakva dilema, fizički u ovom trenutku naša država nije prisutna na Kosovu u punom smislu te riječi, a suštinski Kosovo je dio Srbije. Ono što je doživljaj i stav crkve toliko puta je izrečeno na Saboru da sve što bih ja rekao bilo bi suvišno”, kazao je Porfirije za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Porfirije je rekao da je siguran da bez obzira na “realpolitičke okolnosti”, za koje je ocijenio da nisu “ni najmanje naklonjenje Srbiji”, država radi sve kako bi sačuvala mir i učinila najviše za srpski narod na Kosovu.

“Kosovo nije samo kolijevka našeg naroda, nego je i kivot prepun moštiju svetih. Kosovo nije samo geopolitičko pitanje za nas, već i tema našeg identiteta”, istakao je on.

On je naglasio da treba razgovarati o zajedničkom životu Srba i Albanaca, a da bi sve mimo toga bilo odricanje “od našeg bića” i ocijenio da je “Bog na strani Srbije”.

Na pitanje o položaju Srba u Hrvatskoj, gdje je on bio mitropolit, patrijarh je odgovorio da bi trebalo popraviti uslove života Srba i učiniti sve da dodje do pomirenja.

Naglasio je da je potrebno o svemu razgovorati, a da “guranje stvari pod tepih” Srbe i Hrvate neće osloboditi okova, uvrijeđenosti, povriđenosti i osvetoljubivosti.

Porfirije je ocijenio je da je poglavar Katoličke crkve, papa Franja, učinio veliki gest osnivanjem Mešovite komisije SPC i Rimokatoličke crkve za ocijenu uloge kardinala Alojzija Stepinca tokom Drugog svjetskog rata, prvo je papa odlučio pošto je pokojni patrijarh SPC Irinej “problematizovao” kononizaciju Stepinca.

“Da li će Katolička crkva kanonizovati Stepinca, nije naša stvar. Ali, u dijalogu uz pomoć istoričara iz Srbije i Hrvatske mi smo pokušavali da razne događaje iz života Stepinca osvijetlimo što je moguće bolje”, naveo je on.

14

avatar
1000
13
1
0
 
14
TsoGBroj 1StevanTamjanSektaistina
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
TsoG
Gost
TsoG

Tu se busate ako Vucko spomene CG, al’ ste zato prvi kad kosovo spomenu sa Srbijom.. kako vi ono kazete, gledajte u svoje dvoriste..

Broj 1
Gost
Broj 1

Kolika je bila izlaznost

Stevan
Gost
Stevan

Pa sto ne sprovedete opet referendum na Kosovo?

TamjanSekta
Gost
TamjanSekta

Hahahaha koja bolest ajde da vidimo sta o tome misli gMalja i Gradjani drzave Kosovo.

istina
Gost
istina

Priznaces ga i ti i presjednik ti, samo polako, pa ti sustinski palamudi koliko oces.

Oljahttps://m.c
Gost
Oljahttps://m.c

Albanci ne misle tako.

drachki
Gost
drachki

Baš mudra, izjava. Samo što je na taj referendum 1389 god. Kosovo pripalo osmanskom carstvu i sledećih skoro 500 god. bilo u njihovom vlasništvu. Zato bi bilo bolje, i pored vašeg visoke obazovanosti i intelektualnosti, da se manete te populističke i nacionalističke retorike. Do sad vam to ništa dobro nije donijelo. Ni vama, ni svima oko vas.

Sol2ed3ad
Gost
Sol2ed3ad

Vaša stvar, vaš problem.

Tolerantno
Gost
Tolerantno

Ovo je ok. Formalno priznaju nezavisno Kosovo, a računaju da je suštinski u Srbiji. I vuk sit i ovce na broju.

Edw
Gost
Edw

Ko zna da čita izmedju redova, sve je jasno. Suštinski dio = formalno ne, ali nosimo ga u duši. Glavna stvar je razvoj suživota da Albancima. Nema šta ja tu da pričam, drugi su već rekli. Itd. U prevodu, kad se prizna Kosovo neće biti litijanja i crkva će da bude mirna.

von Wolf
Gost
von Wolf

Sustinski deo Srbije? Lepo, lepo, a da li ste pitali Albance sta misle o toj mudroj izjavi?

Seferović
Gost
Seferović

Pa kolko smo upućeni pope i na taj “referendum” ste izgubili 🥲

NK Komita
Gost
NK Komita

I to ne sa 55:45 ko u Crnoj Gori, no 98:2 – ovo dva su Murat i autogol Jakubov (ubi ga brat Bajazit)

Smjesno
Gost
Smjesno

Onda je sustinski Srblja jos Turska

Send this to a friend